Sari la conținut

Recep Tayyip Erdogan: Voi semna pedeapsa cu moartea, dacă va fi aprobată în Parlament

Erdogan a afirmat duminică, după tentativa de puci eșuată din noaptea de 15 iulie, că o decizie privind reintroducerea pedepsei capitale, abolită în 2004, „nu poate fi întârziată”.

„A fost o acţiune clară de trădare. Iar solicitarea (n.red - pedepsei cu moartea) nu va fi respinsă de guvernul nostru. Desigur, va fi o decizie a Parlamentului, care trebuie să schimbe Constituţia. Liderii se vor întâlni şi vor discuta această măsură, iar apoi, în calitate de preşedinte, vor aproba decizia Parlamentului”, a declarat Erdogan luni seara, pentru CNN Turk.

317 din cele 550 de posturi din Parlamentul turc sunt ocupate de deputaţii din Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării, controlat de preşedintele Erdogan.

„Ca guvern și stat, cunoaștem și auzim cererea voastră. Nu putem ignora această cerere”, le-a răspuns șeful statului simpatizanților săi care au reclamat executarea puciștilor. „Cred că guvernul va discuta cu opoziția despre acest lucru și fără îndoială va fi luată o decizie”, a adăugat el într-un discurs la Istanbul, pe malul asiatic al orașului. Șeful statului turc a răspuns astfel mulțimii care scanda „Vrem pedeapsa cu moartea”, după funeraliile victimelor puciului.