Recompensă-surpriză din partea statului thailandez pentru trei dintre băieții captivi în peșteră și antrenorul acestora

Data publicării:
Thailanda
Foto: guvernul thailandez

Autoritățile din Thailanda iau în considerare acordarea de cetățenie antrenorului echipei de fotbal Wild Boars, captivă timp de 17 zile în peștera din nordul țării. Trei dintre micii fotbaliști vor primi aceeași recompensă.

Thailanda
Foto: guvernul thailandez

În data de 23 iunie, 12 băieți și antrenorul lor au rămas blocați în complexul de peșteri Tham Luang. Voiau să petreacă acolo o oră, însă au stat 17 zile. Fără voia lor, bineînțeles, ci împinși în adâncurile grotei de apa care a inundat peștera. Au fost găsiți în viață,  în data de 2 iulie, după ce o lume întreagă a stat timp de 9 zile cu sufletul la gură. Operațiunile de salvare au început duminică și s-au încheiat marți - cu succes, din fericire.

Toți cei 13 sunt acum la spital, unde vor mai rămâne până marți cel puțin. După externare urmează încă 30 de zile până la recuperarea completă. Vestea bună este că se recuperează rapid, iar azi au fost vizitați de familii chiar în salon, nu printr-un geam din sticlă.

Puțini știau însă că trei dintre băieți și antrenorul lor nu au cetățenie thailandeză, iar acum statul a început demersurile în acest sens.

Pornchai Kamluang, Adul Sam-on și Mongkhol Boonpia și antrenorul Ekaphol Chantawong își au originile în nordul țării, lângă Myanmar. Multe persoane născute aici nu sunt considerate cetățeni thailandezi. Asta înseamnă că nu se pot bucura de anumite drepturi.

Cei trei băieți nu au cetățenie, însă au totuși cărți de identitate, în baza cărora se pot bucura de unele drepturi de bază. Antrenorul lor însă nu are niciun document emis de autoritățile thailandeze prin care să-și demonstreze identitatea. Asta înseamnă că poate fi deportat în orice moment și nu este eligibil pentru serviciile publice.

Venus Sirsuk, director în Ministerul de Interne thailandez, a confirmat că autoritățile au început demersurile pentru acordarea de cetățenie pentru cei patru. Momentan, oficialii din districtul Mae Sai caută dovezi că s-au născut în Thailanda sau dacă au o mamă sau un tată thailandezi, a mai dezvăluit Sirsuk. Nu știe însă să estimeze cât va dura întregul proces. Acesta ar putea fi scurtat de presiunea internațională, toată lumea fiind cu ochii pe povestea micuților fotbaliști și a antrenorului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri