Referendum privind alipirea Crimeei la Rusia, pe 16 martie. SUA denunţă iniţiativa

Data publicării:
Crimeea Ucraina oameni inarmati-AFP Mediafax Foto-VIKTOR DRACHEV-2

 

Actualizare 16.17. Washingtonul denunţă organizarea unui referendum în Crimeea fără acordul Kievului.

„Statele Unite apreciază că orice decizie cu privire la Crimeea este necesar să fie luată de către Guvernul de la Kiev”, a declarat un oficial american de rang înalt.

„Nu vă puteţi plasa într-o situaţie în care Guvernul legitim al unei ţări este exclus de la procesul de decizie cu privire la anumite părţi ale acestei ţări”, a adăugat acesta.

Actualizare 16.00. Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a catalogat joi drept „ilegitimă” decizia Parlamentului din Crimeea de a cere alipirea peninsulei ucrainene Rusiei, relatează AFP.

Iaţeniuk a mai declarat în faţa presei, în urma unei întâlniri cu liderii UE la Bruxelles, că referendumul anunţat în Crimeea la 16 martie „nu are nicio bază legală”.


Populaţia, majoritar rusofonă, va decide dacă republica autonomă, acum parte integrantă a Ucrainei, va trece sub administraţia directă a Moscovei. 

Şeful statului rus Vladimir Putin a prezidat joi o reuniune a Consiliului rus pentru Securitate în cadrul căreia a fost discutată cererea Parlamentului local din Peninsula ucraineană Crimeea de alipire la Rusia, a anunţat Kremlinul. 

Între timp, în estul Ucrainei continuă confruntările între rusofoni şi pro-europeni. La Doneţk, cel puţin 10 oameni au fost răniţi. Iar în Crimeea, trimisul special al ONU, abia ajuns acolo, a fost nevoit să plece, după ce a fost atacat de bărbaţi înarmaţi.

Diplomatul olandez Robert Serry a fost trimis de ONU să monitorizeze evenimentele din Crimeea. Abia ajuns la Simferopol, el a fost asaltat de manifestanţi pro-ruşi şi a fost nevoit să se refugieze într-o cafenea. Aceştia l-au ameninţat şi i-au cerut să plece din Crimeea.

În cele din urmă, diplomatul a fost escortat de forţele de ordine şi a plecat spre aeroport, unde s-a îmbarcat într-un avion cu destinaţia Istanbul.

Atmosfera este extrem de tensionată în întreaga Peninsulă, iar orice încercare de protest faţă de prezenţa trupelor ruse aici este înăbuşită în faşă. Este cazul unui grup de femei care au fost brutalizate de susţinătorii trupelor ruse doar pentru că au invitat la dialog.

Aproape întreg teritoriul Peninsulei Crimeea este în prezent în mâinile trupelor ruse. Bărbaţi în uniforme fără însemne patrulează prin oraşe, iar portul Sevastopol este în continuare blocat de nave ruseşti.

Situaţia este tensionată şi în estul Ucrainei. Spiritele s-au încins la Doneţk, oraş cu populaţie majoritar rusofonă.

Militanţii pro-ruşi au luat cu asalt sediul administraţiei regionale, de unde fuseseră alungaţi cu o zi în urmă de forţele de ordine ucrainene. Ei au reuşit să preia controlul asupra clădirii şi să arboreze din nou steagul Rusiei. La câteva sute de metri distanţă a avut loc o manifestaţie în favoarea unităţii teritoriale a Ucrainei.

Forţele de ordine au încercat să ţină la distanţă cele două tabere, dar fără succes. Zeci de partizani, din ambele tabere, s-au lovit cu pumnii şI cu bastoanele.

Autorităţile ucrainene au afirmat că nu vor folosi forţa pentru a proteja clădirile in Doneţk, pentru a evita violenţele care ar putea fi folosite drept pretext de Rusia pentru o ripostă militară.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri