Refugiați sau sancțiuni financiare. Parlamentar german: „Nu e o constrângere, e o echivalare”

Data publicării:
Refugiati imigranti Idomeni granita Grecia cu Macedonia Digi24 august 2015 2 -1

„De la început, poziția Germaniei a fost că rezolvarea problemei refugiaților nicidecum nu e o problemă a Germaniei. E o problemă care trebuie rezolvată într-o solidaritate europeană. Această frătie europeană nu e o stradă cu o bandă într-un singur sens. Nu trebuie acceptat acest aspect după care unele țări se văd ca țări europene doar când e vorba de a primi fonduri, iar alte țări sunt chemate să rezolve și problemele”, a spus parlamentarul CDU-CSU.

„E nevoie de o solidaritate europeană. Nu s-a schimbat această poziție, ci s-a schimbat poate atitudinea unor țări care refuză solidaritatea necesară. Desigur, Germana nu va putea primi atâția sau, dacă vin, nu are cum să nu îi primească. Obligatia de a primi refugiați e omenească, creștină, care nu poate fi contingentată. Dacă sunt refugiați trebuie să îi primim și să îi împărțim”, a spus el.

El a spus că nu se pune problema constrângerii unor țări să primească refugiați prin tăierea de fonduri sau prin obligația la plata unor sume.

„Nu vorbim de constrângere, vorbim de o echivalare. Dacă unele țări au creanțe față de UE și pe de altă parte au datorii, facem pur și simplu o echivalare. Dacă o țară are de primit X miliarde și ar trebui să contribuie Z miliarde pentru rezolvarea problemei, va primi X minus Z. E o procedură care în viața civilă se aplică de decenii”, a spus Bernd Fabritius.

Parlamentarul german mai spune că distribuirea refugiaților nu se va face cu forța, ci ar trebui să depindă de posibilitatea ca aceștia să acceseze ajutor financiar.

„Eu cred că soluția care se discută pe plan european, de a lega posibilitatea de a accesa ajutor, aceasta e posibilitate de distribuire. Dacă UE stabilește că, de exemplu, UE ar distribui refugiați în Polonia, ei ar putea ulterior să călătorească oriunde în UE, deoarece statele sunt deschise, dar prestațiile ar putea să le primească numai în Polonia, iar acesta ar fi exact instrumentul care ar diminua prsiunea de a veni în Germania. Dacă un refugiat ar ști de la început că degeaba se duce în Germania la oficiu, că nu va primi niciun cent, ci centul îl va primi la Varșovia, atunci va rămâne la Varșovia”, a explicat Bernd Fabritius.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri