Regele Abdallah al Arabiei Saudite a murit. Istoria dinastiei care a dat numele țării

Data publicării:
91068811

(© Guliver/GettyImages) 

Originea familiei regale datează din secolul al XVIII-lea, când Muhammad ibn Saud, a decis în 1745 să îşi consolideze puterea, aliindu-se cu un cleric ce predica revenirea la islamul pur şi dur, Muhammad ibn Abdel Wahab.

În 1818, descendenţii lui Muhammad ibn Saud sunt înfrânţi de turci şi vasalii lor egipteni. Dar şase ani mai târziu, familia Saud preia controlul Riyadului. Anii următori vor fi marcaţi de certuri familiale pentru succesiune, scrie Mediafax.

În 1902, Abdel Aziz alungă din Riyad clanul rival Rashidi şi consolidează gradual puterea, unificând peninsula. El preia astfel controlul, în 1913, al coastei ce se întinde de-a lungul Golfului, apoi în 1925 al oraşelor sfinte Mecca şi Medina, în apropiere de Marea Roşie (vest).

În 1932, el înfiinţează regatul Arabiei Saudite şi se proclamă rege.

Pentru a-şi consolida autoritatea, el îşi sporeşte numărul de căsătorii cu fetele şefilor de trib. Prin umare, el are în total 45 de fii. Familia regală numără aproximativ 25.000 de membri, dintre care 200 de prinţi exercită o influenţă politică.

Un alt an marcant din istoria Arabiei Saudite este 1938, când este descoperit petrolul în regat, care va deveni astfel una dintre ţările cele mai bogate, cu a doua rezervă de pe planetă.

La moartea regelui Abdel Aziz, la 9 noiembrie 1953, fiul lui Saud, care fusese desemnat prinţ moştenitor, este cel care îi succedă.

Acuzat de proastă gestionare şi corupţie, Saud este destituit în 1964 de Consiliul emirilor, care regrupează principalii membri ai familiei regale. El este înlocuit de fratele lui vitreg, Faisal, prinţ moştenitor.

Arhitect al politicii de modernizare a regatului, el este asasinat de unul dintre nepoţii săi, prezentat ca având probleme psihice, în martie 1975.

El este succedat de fratele lui vitreg Khaled, care domneşte până la moarte, în 1982. Pe tron urcă prinţul moştenitor Fahd, urmat de Abdallah, care era cu doi ani mai mic decât el şi care i-a succedat în 2005.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri