Regimul Assad, aproape de recucerirea orașului Alep

Data actualizării: Data publicării:
alepppp

Doar câteva ore a durat liniştea în Alep, deşi Rusia anunţa aseară încetarea luptelor, în urma unui acord între rebeli şi regimul lui Bashar al-Assad. Rafalele de armă şi bombardamentele s-au auzit din nou, în această dimineaţă, în estul oraşului, unde armata proguvernamentală a preluat controlul. Şase mii de civili, printre care două mii de copii, au părăsit zona în ultimele 24 de ore, potrivit ministerului Apărării de la Moscova.

Armata lui Bashar al-Assad verifică fiecare casă din estul oraşului Alep pentru a-i pune pe fugă sau a-i captura pe rebeli. Aceştia au deţinut până de curând controlul asupra întregii părţi de est a oraşului, dar acum sunt încolţiţi. Zeci de mii de civili sunt prinşi la mijloc între forţele proguvernametale şi rebeli.

Bătrân: Unde sunteţi, musulmanilor? Unde este lumea? Suntem ucişi aici, copiii noştri sunt masacraţi, nu avem apă, nu avem hrană! Murim! Salvaţi-ne!”.

Ţinta armatei lui Bashar al-Assad nu ar fi, însă, doar luptătorii rebeli, susţine Organizaţia Naţiunilor Unite.

Rupert Colville, oficial ONU: „Am primit informaţii că forţele proguvernamentale au ucis 82 de civili, inclusiv 11 femei şi 13 copii, în patru cartiere diferite”.

Samantha Power, ambasadorul SUA la ONU: „Chiar nu vă este ruşine (n.red: Rusia)? Chiar nimic nu vă poate face să vă fie ruşine? Nu există niciun act de barbarie contra civililor, nicio execuţie a unui copil care să vă afecteze, să vă cutremure? Există ceva despre care nu veţi minţi?”.

Între timp, civilii din Alep care îl contestă pe Bashar al-Assad postează mesaje video pe reţelele sociale în care spun că se tem pentru vieţile lor.

Femeie: „Pentru cine mă aude: suntem supuşi unui genocid în oraşul Alep, aflat sub asediu. Aceasta ar putea fi ultima mea filmare”.

Odată cu recucerirea Alepului, regimul de la Damasc ar controla cele mai mari patru oraşe din ţară. Preşedintele Assad are însă un nou motiv de îngrijorare - gruparea Stat Islamic a recucerit Palmyra.

Potrivit Pentagonului, forţele proguvernamentale siriene au abandonat acest oraş şi le-au dat jihadiştilor şansa de a reveni acolo şi de a pune mâna pe echipamentele militare lăsate în urmă de armata lui Assad.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri