Regimul de la Damasc se așteaptă în orice moment la un atac

Data publicării:
soldati siria afp-5

Statele Unite şi Franţa sunt hotărâte să acţioneze împotriva regimului condus de Bashar al-Assad, pe care îl acuză de moartea a peste o mie de persoane după ce a folosit substanţe letale împotriva civililor. Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat acuzaţiile la adresa puterii siriene drept o absurditate şi a cerut Washingtonului să-i prezinte dovezile folosirii armelor chimice de către Bashar al-Assad.

Siria a negat că a folosit arme chimice împotriva civilor şi a întors acuzaţiile împotriva rebelilor, după ce serviciile secrete americane au publicat un raport despre atacul de săptămâna trecută de lângă Damasc. Potrivit documentului, 1.429 de oameni au fost ucişi atunci.

Nu am luat o decizie finală în privinţa diferitelor acţiuni care ar putea fi întreprinse. În niciun caz nu luăm în calcul orice fel de acţiune militară care ar implica trupe la sol sau o campanie pe termen lung, dar luăm în calcul posibilitatea unei acţiuni limitate şi precise”, a declarat Barack Obama.

Secretarul de stat american John Kerry spune că țara sa are în aceste moment dovezi solide împotriva regimului Bashar al-Assad.

Deşi preşedintele american Barack Obama nu a luat încă o decizie in privinta unui eventual atac asupra Siriei, Rusia a lansat un avertisment dur. „Folosirea unilaterală a forţei fără mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU, indiferent de durată, va fi un semn clar al încălcării legilor internaţionale, va submina şansele rezolvării pe cale politică şi diplomatică a conflictului din Siria, va duce la noi confruntări şi victime. Nu vom permite acest lucru”, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAE rus.

În acest timp, în Siria, armata se pregăteşte pentru a face faţă operaţiunii militare, care pare iminentă. „Soldaţii şi forţele armate nu se tem de SUA şi nici de orice altă ţară. Suntem neclintiţi de pe poziţiile noastre, pentru că ne apărăm ţara şi patria”.

Potrivit experţilor, Statele Unite ar putea ataca obiectivele de comandă ale armatei siriene cu rachete de croazieră lansate de pe nave de război americane. Intervalul luat in calcul pentru lansarea atacului este destul de scurt. Mai precis până marţi, când preşedintele Obama va pleca în Europa pentru summitul G20 de la Sankt Petersburg.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri