REPORTAJ DIGI24. O după-amiază în Santiago - de la vile luxoase, la tarabe improvizate

Data publicării:
31012013 20chile-46947

Duminica după-amiază în Santiago. Ca să se pună la adăpost de căldura înăbuşitoare, chilieni caută petice de umbră şi se adună în preajma puţinelor fântâni arteziene. Deşi este una dintre cele mai stabile şi prospere economii ale Americii de Sud, discrepanţa dintre veniturile oamenilor este uriaşă.

Înavuţiţii, puţini la număr, trăiesc în vile sau penthouse-uri luxoase cu piscine pe acoperiş, în vreme ce majoritatea populaţiei o duce destul de greu.

Citiţi şi

Traian Băsescu, despre vizita în Peru: Aș vrea să fie un semnal pentru industria românească

Chilienii de rând îşi târăsc sărăcia de pe o zi pe alta, unii cerând de pomană pe treptele bisericilor, alţii dormind sub cerul liber, în vreme ce alţii, mai norocoşi, şi-au încropit o tarabă volantă şi vând tot felul de mărunţişuri: de la ochelari de soare, la dulciuri, băuturi răcoritoare sau haine second-hand. Câţiva au găsit însă metode ingenioase de a face bani pe stradă.

O prezenţă insolită pe străzile din Santiago sunt lustragiii. Pentru cinci sute de pesos, aproximativ un dolar, trecătorul, aşezat confortabil, se alege cu încălţămintea făcută lună.

Chilienii trăiesc greu, dar ţara este în plină dezvoltare. Ca şi statele vecine, Chile poate oferi României oportunităţi bune de afaceri.

„Trebuie să revenim pe pieţele din America de Sud şi să intrăm pe pieţele din Caraibe pentru a nu mai fi atât de dependenţi de orice se-ntâmplă în interiorul UE. America Latină, statele CELAC sunt o soluţie de extindere a comerţului nostru exterior”, a declarat Traian Băsescu.

Uniunea Europeană a intuit de mult potenţialul economic al ţărilor sud-americane. În ultimii zece ani, investiţiile în regiune au fost uriaşe: peste 385 de miliarde de euro, mai mult decât în Rusia, China şi India la un loc. Din păcate însă, banii au fost canalizaţi aproape exclusiv spre trei state, printre care nu s-a numărat şi Chile.

Urmăriți mâine, în jurnalul de la ora 19.00, la Digi24, un nou reportaj despre viața din Peru, despre Lima, capitala contrastelor, dar și despre armata peruană în marș pe ritmuri de samba.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri