Reportaj | Voluntari în taberele de refugiați

Data publicării:
voluntari

Ella şi Michael au decis să plece din Norvegia ca să îi ajute pe refugiaţii adăpostiţi în tabere. Au mers la Izmir, apoi în Lesbos, Grecia. Numai anul trecut, 450 de mii de fugari din calea războiului au traversat marea Egee pentru a ajunge din Trucia în Lesbos.

A fost o perioadă în care ajungeau chiar şi 3.000 de persoane pe zi. Un lucru care este foarte grav, nu ştiu dacă aţi auzit despre asta, dar majoritatea vestelor de salvare erau nişte falsuri. Nu erau chiar veste de salvare pentru că erau făcute din materiale proaste care s-ar fi scufundat”, povestește Michael Staff Larsen, voluntar.

Pentru că vestele se reciclează aveam oameni care toată ziua se ocupau să le taie pentru a separa fiecare parte. Cred că timp de două luni şi jumătate am văzut doar două veste de salvare reale”, spune Ella Holt Holmberg, voluntar.

În Lesbos, cei doi voluntari au lucrat într-o bucătărie.

Nu am mai lucrat niciodată într-o bucătărie. Am ajuns acolo din greşeală, dar a fost un sentiment foarte frumos atunci când am văzut că majoritatea celor care lucrau în bucătărie nu aveau niciun fel de experienţă”, mai spune Michael Staff Larsen.

Timp de aproape trei luni au ascultat poveştile a sute de refugiaţi. Cei mai mulţi erau sirieni afgani şi irakieni. Tabară în care au lucrat era destinată persoanelor bolnave şi femeilor gravide.

Am întâlnit un bărbat sirian care avea un bebeluş în braţe. Mama copilului, din câte am aflat, nu şi-a permis să călătorească cu toată familia şi a renunţat la bebeluş. Acel bărbat nu a fost tată vreodată şi era pierdut”, povestește Ella Holt Holmberg.

„Am întâlnit un sirian pe care l-am găsit în tabăra de refugiaţi şi care ne-a informat despre situaţia din Lesbos. După ce a ajuns în Lesbos şi-a dat seama că voluntarii au nevoie de mult ajutor pentru că există bariera lingvistă. În loc să plece mai departe, a decis să mai rămână în Lesbos câteva luni pentru a-i ajuta pe cei nou-veniţi”, spune Michael Staff Larsen.

Ella şi Michael spun că situaţia refugiaţilor este disperată.

Acum toţi refugiaţii sunt blocaţi. O să fie trimişi înapoi în Turcia. Există o mare dezbatere despre cine o să-i primească. În realitate, nimeni nu-i doreşte în Europa”, adaugă Ella Holt Holmberg.

Grecia şi Italia sunt două dintre ţările cele mai afectate de criza refugiaţilor. Anul trecut 800.000 de oameni au ajuns pe mare în Uniunea Europeană.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri