Restaurantele închise de guvernul israelian, redeschise de Parlament

Data publicării:
drapel israel
Foto: Guliver/Getty Images

Comisia parlamentară israeliană pentru noul coronavirus a anulat marţi un decret al guvernului care ordonase închiderea restaurantelor pentru a încetini pandemia de COVID-19 care ia amploare, contestând măsurile luate de Ministerul Sănătăţii, informează France Presse, preluată de Agerpres.

Premierul Benjamin Netanyahu şi Ministerul Sănătăţii anunţaseră vineri o serie de măsuri pentru "a evita o izolare generală din cauza creşterii puternice a morbidităţii legate de coronavirus".

Printre aceste măsuri figurau închiderea celei mai mari părţi din magazinele neesenţiale şi locuri publice în timpul weekendului, dar şi închiderea imediat a sălilor de gimnastică şi a restaurantelor.

În consecinţă, magazinele, saloanele de înfrumuseţare şi locurile publice (biblioteci, piscine etc) trebuie să se închidă de vineri, începutul repausului săptămânal de sabat, până duminică.

De vineri, de asemenea, adunările sunt limitate la zece persoane în spaţiile închise şi la 20 în locurile în aer liber, cu excepţia locurilor de muncă autorizate.

Guvernul israelian a trebuit să facă faţă criticilor din cauza recrudescenţei de noi cazuri după ridicarea măsurilor de izolare

Ca urmare, în faţa nemulţumirii proprietarilor de restaurante, guvernul a decalat închiderea restaurantelor până marţi, limitându-le activităţile la vânzare şi la trimiterea livrărilor.

Comisia pentru noul coronavirus din Knesset a decis luni să lase deschise piscinele şi plajele. Iar marţi, aceeaşi comisie condusă de o membră a partidului Likud al premierului a decis că restaurantele vor putea să fie redeschise, afirmând că măsurile draconice luate de Ministerul Sănătăţii nu se bazau pe date ştiinţifice.

Cazul sălilor de sport şi al şcolilor urmează să fie examinat în cursul săptămânii.

Lăudat la început pentru modul în care a gestionat epidemia de COVID-19, guvernul israelian a trebuit să facă faţă ulterior criticilor din cauza recrudescenţei de noi cazuri după ridicarea măsurilor de izolare.

Ţară cu circa 9 milioane de locuitori, Israelul a înregistrat oficial peste 52.000 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, între care 422 decese.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri