RETROSPECTIVA 2013. Familiile regale, în centrul atenţiei

Data publicării:
ELISABETA II -AFP Mediafax Foto-EDDIE MULHOLLAND

Naşterea celui care ar putea deveni într-o zi regele Marii Britanii a fost evenimentul anului în Regatul Unit. Momentul a fost sărbătorit de toţi locuitorii din arhipelag, iar prima care a primit vestea a fost străbunica sa, Regina Elisabeta a doua. Cel care a anunţat-o a fost prinţul William. Potrivit tradiţiei, medicii care au avut grijă de Kate Middleton, ducesa de Cambrige, au trimis o scrisoare la Palatul Buckingham.

O zi mai târziu, lumea întreagă făcea cunoştinţă cu prinţul George Alexander.

Pentru a doua oară în istoria Marii Britanii, sunt în viaţă primii trei moştenitori ai Coroanei, care fac parte din trei generaţii diferite.

Cu o zi înainte de naşterea viitorului monarh al Marii Britanii, un suveran renunţa la coroană. Regele Albert al doilea al Belgiei a abdicat din propria voinţă, după 20 de ani de domnie, lăsandu-i tronul primul său născut, Philippe.

Philippe a devenit cel de-al şaptelea monarh al Belgiei, eveniment marcat prin ceremonii sobre.

Iar în Olanda, Regina Beatrix i-a predat ştafeta fiului celui mare, după 33 de ani de domnie.

Demnitari și capete încoronate din toate colțurile lumii - de la președintele Comisiei Europene și Consiliului European, până la prinții Felipe al Spaniei și Charles al Marii Britanii au fost prezenţi la ceremonie.

Anul care se încheie nu a fost unul al bucuriei pentru familia regală a Spaniei. A doua fiică a Regelui Juan Carlos, infanta Cristina, a fost implicată într-un scandal care-l are în prim-plan pe soţul său, Inaki Urdangarin. Prinţesa a fost suspectată că l-ar fi ajutat să deturneze bani publici, printr-o fundaţie la cârma căreia s-a aflat ginerele regal.

Fundaţia condusă de Inaki Urdangarin a reuşit să primească din fonduri publice mai bine de 7 milioane de euro de-a lungul anilor, însă nimeni nu a verificat dacă acei bani solicitaţi pentru diverse evenimente au şi fost folosiţi pentru organizarea acestora.

Problemele de sănătate i-au dat bătăi de cap regelui Juan Carlos din familia regală a Spaniei. În vârstă de 75 de ani, acesta a fost internat de trei ori din cauza unor complicaţii la coloana vertebrală şi la şold.

Operaţiile au decurs bine, chiar dacă suveranul spaniol a fost nevoit să se deplaseze o perioadă cu ajutorul cârjelor.

Probleme de sănătate au fost și în Casă regală a Marii Britanii. Pentru prima oară în ultimii zece ani, Regina Elisabeta a doua a fost internată din cauza unei gastro-enterocolite. S-a întâmplat în martie, iar suverana a stat în spital două zile. Nimic grav, au declarat medicii, iar regina a ieşit zâmbitoare din spital. Tot cu zâmbetul pe buze a fost externat şi prinţul Philip. În vârstă de 92 de ani, prinţul consort a petrecut 10 zile în spital din cauza unei infecţii la vezica urinară. Presa britanică a fost atentă şi la cel mai năzdrăvan nepot al Reginei. Vorbim, desigur, de prinţul Harry, care s-a luptat cu nămeţii şi cu gerul din Antarctica. El a participat la o expediţie umanitară, iar parteneri i-au fost mai mulţi veterani de război.

Dacă prinţul Harry a îndurat frigul de la Polul Sud, tatăl său, prinţul Charles, a mers pe tărâmuri călduroase. El a împlinit în noiembrie 65 de ani şi a sărbătorit în Sri Lanka ieşirea oficială la pensie. Presa de la Londra nu a scăpat ocazia de a-l ironiza pe fiul cel mare al Elisabetei a doua, pe motiv că, la această vârstă, încă aşteaptă să devină rege al Marii Britanii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri