Reuniune-cheie asupra agriculturii în Coreea de Nord, pe fondul speculaţiilor privind penurii alimentare grave

Data publicării:
kim-jong-un (30)
Kim Jong-un FOTO: Profimedia Images

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a deschis o importantă reuniune a partidului, pentru a discuta despre dezvoltarea agriculturii, informează luni media de stat din această ţară izolată. Potrivit autorităților din Coreea de Sud, vecinii lor de la nord se confruntă cu „grave” penurii alimentare și se înregistrează decese din cauza foametei.

Reuniunea dedicată agriculturii este convocată de obicei o dată sau de două ori pe an, însă această nouă şedinţă plenară vine la doar două luni după cea precedentă, care s-a axat de asemenea pe probleme agricole.

Această frecvenţă neobişnuită a unor reuniuni consacrate agriculturii alimentează speculaţiile conform cărora Coreea de Nord s-ar putea confrunta în prezent cu penurii alimentare grave.

Kim a prezidat deschiderea, duminică, a unei reuniuni plenare a înalţilor responsabili ai partidului, pentru a „analiza şi superviza (...) programul de revoluţie rurală în noua eră şi a decide sarcini importante (de îndeplinit) imediat şi sarcini urgente”, raportează agenţia oficială nord-coreeană KCNA, preluată de AFP, potrivit Agerpres.

Participanţii „au aprobat în unanimitate subiectele de pe ordinea zile şi s-au implicat în discuţii” asupra acestui subiect, a mai informat KCNA, fără alte precizări.

Potrivit Ministerului sud-coreean pentru Unificare, în Coreea de Nord au fost semnalate decese cauzate de foamete.

„Estimăm că penuriile alimentare de acolo sunt grave”, a declarat săptămâna trecută Koo Byoung-sam, purtător de cuvânt al ministerului sud-coreean, adăugând că Phenianul pare să fi cerut ajutor de la Programul Alimentar Mondial (PAM).

Foamete în Coreea de Nord

Coreea de Nord, dotată cu arme nucleare şi vizată de numeroase sancţiuni din cauza programelor sale de armament, se confruntă de multă vreme cu probleme privind alimentaţia.

Ea este foarte vulnerabilă în faţa catastrofelor naturale, în special în faţa inundaţiilor şi secetei, din cauza unei lipse cronice de infrastructuri, dar şi a defrişărilor şi deceniilor de proastă gestiune publică.

Această situaţie s-a agravat odată cu închiderea frontierelor impusă de stat de la declanşarea pandemiei de coronavirus, care a fost relaxată abia recent, pentru a permite unele schimburi cu China vecină.

Coreea de Nord a fost periodic lovită de perioade foamete, dintre care cea din anii 1990 a ucis sute de mii de oameni, chiar milioane, conform unor estimări.

Potrivit site-ului specializat asupra Coreei de Nord, 38 North, ţara traversează în prezent cea mai gravă penurie alimentară după mai multe decenii.

Regimul de la Phenian este constrâns să facă faţă unei „situaţii de urgenţă umanitară complexă, al cărei nucleu îl constituie insecuritatea alimentară”, potrivit unei evaluări publicate de acest site în ianuarie 2023.

O analiză a preţurilor la orez şi porumb în lume şi în Coreea de Nord arată o divergenţă a preţurilor „semnificativă” de la începutul lui 2021, ceea ce înseamnă că alimentele sunt mult mai scumpe în Nord, iar asta „semnalează o ruptură” în aprovizionare, adaugă 38 North.

Însă, într-un comentariu publicat recent de principalul cotidian de stat nord-coreean, Rodong Sinmun, regimul a declarat că ţara trebuie să continue linia unei „economii autosuficiente”, în cadrul luptei sale împotriva „imperialiştilor”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri