Reuniune de urgență a NATO. A. F. Rasmussen: Facem apel la Rusia să oprească susţinerea separatiştilor

Data publicării:
Anders Fogh Rasmussen - nato 1 -1

 

ACTUALIZARE 13.55. Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că la întâlnirea de astăzi nu s-a discutat chestiunea aderării la alianţă a Ucrainei.

Având în vedere deciziile NATO de la summitul de la Bucureşti – din 2008 – când s-a decis că Ucraina poate deveni membru NATO dacă îndeplineşte condiţiile şi dacă doreşte, între timp Ucraina a decis că vrea să rămână în afara alianţei. Dacă Parlamentul de la Kiev decide să schimbe această politică, atunci o vom accepta. Fiecare naţiune are dreptul să decidă pentru sine”, a declarat secretarul general al NATO.

Întrebat cum pot ajuta ţările NATO Ucraina, pentru a-i uşura situaţia, Rasmussen a răspuns: „La summitul din Ţara Galilor vom discuta despre cum vom putea întări cooperarea cu Ucraina, printre alte iniţiative, vom stabili fonduri pentru a finanţa patru domenii importante: logistică, centre de comandă şi de control, apărarea cibernetică, personal militar, inclusiv personalul militar rănit.

La întâlnirea de astăzi, deja, mai mulţi aliaţi au anunţat contribuţii financiare la aceste fonduri. Scopul acestor fonduri este de a finanţa activităţile prin care Ucraina poate fi ajutată în reformarea şi modernizarea forţelor armate pentru a le face mai puternice, pentru a-şi apăra ţara”.


NATO vrea să amplaseze baze militare permanente în estul Europei, ca răspuns la ameninţarea Rusiei. Declaraţia a fost făcută, săptămâna aceasta, de secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen.

Statele Unite vor trimite sute de militari şi tancuri în state central şi est-europene, în octombrie, în scopul oferirii de garanţii statelor membre NATO îngrijorate de activităţile ruse în Ucraina, anunţă Pentagonul.

Aproximativ 600 de militari din Brigada I a Diviziei I de cavalerie a Statelor Unite vor fi trimişi, în octombrie, în Polonia şi în ţările baltice, pentru exerciţii cu aliaţii din cadrul NATO, înlocuind paraşutiştii Brigăzii 173 aeropurtate, a declarat, potrivit AFP, Vanessa Hillman, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

„Este vorba de o rotaţie a trupelor timp de trei luni”, a explicat oficialul american, citat de Mediafax.

Militarii Brigăzii I, cu sediul în Fort Hood (Texas), vor primi şi tancuri de tip M-1 Abrams, precum şi vehicule de infanterie.

În ultimele luni, armata americană a organizat o serie de exerciţii la frontiera de est a Alianţei Nord-Atlantice, în scopul oferirii de garanţii aliaţilor îngrijoraţi de acţiunile Rusiei în Ucraina.

Statele Unite au trimis avioane de vânătoare de tip F-16 în Polonia, organizând misiuni comune de antrenament cu ţările baltice.

Administraţia prooccidentală de la Kiev a acuzat joi că „trupe ruse„ au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk. Kievul a denunţat, de la începutul crizei, prezenţa unor mercenari şi militari ruşi pe teritoriul ucrainean.

Rusia a negat permanent informaţiile că ar fi trimis militari să lupte în Ucraina. Un oficial NATO a declarat că aproximativ 1.000 de militari ruşi participă la lupte, în prezent, pe teritoriul ucrainean, în special în zona oraşului Novoazovsk.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri