Reuniune extraordinară a NATO, la cererea Turciei

Data publicării:
jens stoltenberg - nato.org

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg FOTO: nato.org

Turcia a cerut reuniunea invocând gravitatea situației, după atacurile teroriste din ultimele zile. Dorește, de asemenea, să-și informeze aliații despre măsurile luate.

Aliații urmăresc evoluțiile foarte atent și sunt solidari cu Turcia, se arată într-un comunicat NATO.

Cererea Turciei vine la câteva zile după atentatul din sudul ţării, în care au murit 32 de oameni. Un adept al grupării Statul Islamic s-a aruncat atunci în aer, iar aviaţia turcă a răspuns deja prin raiduri aeriene asupra poziţiilor jihadiştilor din Siria, dar şi asupra celor controlate de kurzi în nordul Irakului.

Articolul 4 din Tratatul NATO a mai fost invocat până acum de două ori de Turcia, în 2003 şi 2012.

Pe lângă acţiunile împotriva islamiştilor, autorităţile turce au desfăşurat acţiuni şi împotriva naţionaliştilor kurzi, pe care îi consideră terorişti. Atacurile au declanşat numeroase proteste.

Istanbulul a fost, vineri, scena unui asalt impresionat al forţelor de ordine. Peste 5.000 de poliţişti au descins în peste 140 de imobile, unde aveau informaţii că se află persoane ce ar avea legatură cu Statul Islamic şi cu grupurile militante kurde.

Poliţia a desfăşurat raiduri în mai multe provincii turce şi în oraşul Izmir. Sute de suspecţi de terorism au fost reţinuţi, printre aceştia şi zeci de studenţi străini. În cursul aceleaşi operațiuni, o militantă de extremă stângă a fost ucisă într-un schimb de focuri ce a avut loc în timp ce poliția încerca să pătrundă într-o locuință dintr-un cartier din Istanbul.

Turcia a declarat război Statului Islamic

Înaintea descinderilor din Istanbul, pe parcursul nopţii, fuseseră lasate raiduri aeriene în Siria. Trei avioane de vânătoare F-16 au decolat de la baza militară de la Diyarbakir, situată în sud-estul Turciei. Aeronavele au lovit poziţii ale grupării jihadiste Statul Islamic situate în Siria, imediat după graniţă. Au fost vizate două centre de comandă ale teroriştilor şi un punct de întâlnire al susţinătorilor organizaţiei teroriste. Mai mult, în apropierea graniţei cu Siria au fost aduse zeci de tancuri şi vehicule blindate.

Ofensiva are loc după ce, în ultima săptămână, violenţele de la graniţa turco-siriană s-au intensificat.

Atât raidurile aerine, cât şi operaţiunea antiteroristă vin în contextul în care Ankara a fost criticată deseori că nu se implică mai activ în lupta împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri