Reuniunea G7, boicotată de anticapitalişti

Data publicării:
boicot

În timp ce pe străzi poliţiştii încercau să împiedice avansul manifestanţilor, oficialii se întreţineau la un dineu. Miza întrevederii este rechemarea Rusiei la masa de discuţii şi revenirea la formula grupului G8.

Aproape două mii de manifestanţi anticapitalişti au boicotat reuniunea miniştrilor de Externe din G7 în oraşul-port Lübeck din nordul Germaniei.

Pentru a preveni orice incident, autorităţile au mobilizat 3.500 de poliţişti, care au intervenit rapid pentru a evita izbucnirea unei revolte. Ei au făcut scut uman în jurul protestatarilor-problemă, care incitau la violenţă. Huliganii au format mai multe grupuri de mici dimensiuni şi au rupt cordoanele ofiţerilor, încercând să ajungă la primărie, unde avea loc dineul pentru reuniunea G7.

Mai mulţi manifestanţi au fost duşi cu dubele la secţia de poliţie.

Oficiali de rang înalt din Franţa, Marea Britanie, Italia, Japonia, Statele Unite ale Americii, Canada şi şefa Uniunii Europene pe Politică Externă, Federica Mogherini, iau parte la reuniunea miniştrilor de Externe din cadrul grupului G7, întâlnire găzduită de ministrul german de Externe. La discuţii se va alătura şi Secretarul american de Stat, John Kerry.

Crizele din Orientul Mijlociu şi din Ucraina vor fi printre principalele subiecte de pe ordinea de zi. Grupul s-a întâlnit sub mai multe forme în ultimii 40 de ani. Rusia a fost invitată să se alăture în 1998, luând, astfel, naştere G8, însă a fost exclusă anul trecut, după anexarea peninsulei Crimeea. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri