Sari la conținut

Revolta refugiaților în fața Gării de Est din Budapesta: „Vrem în Germania!”

Sute de refugiați s-au înghesuit pe peroanele gării de Est din Budapesta în speranța că vor putea urca în trenurile spre Germania. Depășită de situație, poliția a decis să-i evacueze pe oameni.

„După o zi de speranţă şi de bucurie de a putea urca în trenurile spre Occident şi spre o viaţă mai bună şi de a pleca din Budapesta, astăzi gara de Est a fost blocată de forţele de poliţie. În spatele meu s-a format o demonstraţie spontană a refugiaţilor”, relatează Balazs Barabas, corespondent Digi24 în Ungaria.

Furioşi, refugiaţii s-au adunat în faţa gării unde au cerut să fie lăsaţi să plece. Mulţi dintre ei aveau în mâini biletele de tren cumpărate cu ultimii bani.

„Vă rog, găsiți o soluție! Vă rugăm să găsiți pentru noi o soluție! Nici nu mai pot să vorbesc, cuvintele nu pot descrie situația. Spuneți-ne ce drum să urmăm!”, spune un refugiat.

„Pentru că afară sunt peste 30 de grade, cele câteva mii de refugiaţi care sunt blocaţi în gara de Est din Budapesta s-au retras în pasajele subterane din apropierea staţiei”, relatează Dan Codre, trimis special Digi24 în Ungaria.

Epuizaţi, unii imigranţi spun că au ajuns la capătul puterilor.

„Nimeni nu pleacă. Nu știu de ce. Sunt foarte obosit, mă doare tare aici. Nu pot să dorm”, spune un refugiat.

Locuitorii din Budapesta sunt impresionaţi de drama prin care trec refugiaţii.

„Este o situație umanitară ieșită din comun și nu există inițiativă nici din partea statului, nici din partea întregii țări. Și nu doar Ungariei, ci întregii lumi ar trebui să îi fie rușine”, spune un localnic.

„Este regretabil că acești oameni, din motive diverse, s-au refugiat aici în Ungaria și pe tot cuprinsul Europei”, spune un altul.

Ieri, autorităţile au cedat presiunii miilor de refugiaţi care sosesc în capitala Ungariei şi i-au lăsat să se urce în trenuri cu destinaţia Germania.  Actualizare 13:10. Imigranții se află în continuare în faţa gării, în care sunt lăsaţi să intre doar turiştii şi localnicii. Accesul se face printr-un culoar format din poliţişti.

Situația începe să se normalizeze, iar primul tren spre Viena a plecat deja ora trecută. Imigranților nu li s-a permis să urce în acest tren.

Pe intrările laterale este permis accesul turiștilor, dar după un control riguros al actelor, mai transmite Balazs Barabas.


Actualizare 11:45. Blocajul din Gara Keleti continuă, deși câțiva turiști au început să intre pe peroane, transmite corespondentul Digi24 în Budapesta.

Polițiștii au început să coboare de pe treptele gării în piața din fața gării și formează un zid care separă masa de demonstranți în două, încercând să facă un culoar. „Este posibil ca încet încet să se reia circulația pentru cei cu acte valabile respectiv bilet de tren”, relatează Balazs Barabas, adăugând că deocamdată încă nu a văzut să plece vreo garnitură de tren din Gara de Est.  

Câteva sute de imigranți așteaptă să fie reprimiți în gară.

Agerpres informează, citându-l pe purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, că Ungaria a încercat să pună în aplicare legislația UE, care stipulează că orice persoană care dorește să călătorească în Europa trebuie să dețină un pașaport valabil și o viză Schengen. 


Niciun tren nu mai intră și nu mai iese din Gara de Est din Budapesta. Oficialii au luat această măsură pentru că trenurile cu imigranți sunt supraaglomerate, transmite Balazs Barabas, corespondentul Digi24 în Ungaria.

Au fost scene tumultoase. Foarte mulți refugiați au plecat în trenurile care plecau spre Germania, au devenit supraalomerate, autoritățile austriece au cerut poliției ungare să mai coboare imigranți din trenuri, mai spune Balazs Barabas.

 

Potrivit primelor informații, turiștii pot rămâne în gară, însă refugiații sunt evacuați.

Imigranții au început să scandeze „Germany! Germany!”. Corespondentul Digi24 relatează că situația este pașnică, însă e foarte multă confuzie.

În urmă cu câteva zile, refugiații au blocat intrarea în această gară și au scandat împotriva polițiștilor. Ei s-au revoltat pentru că autorităţile nu i-au lăsat să urce în trenurile care merg spre Occident, chiar dacă şi-au cumpărat bilete.  

Corespondenţă Digi24. Gările din Budapesta, imaginea neputinţei. Sute de imigranţi aşteaptă să plece spre vestul Europei 

Pe aceeași temă