Revoltă. Sindromul Asperger, folosit ca scuză pentru hărțuire sexuală

Data publicării:
don burke fb
Foto: Facebook

Un fost prezentator de televiziune din Australia, acuzat de hărțuire sexuală și de atentat la pudoare de zeci de femei, a stârnit furie după ce a pus comportamentul său pe seama sindromului Asperger, o tulburare de dezvoltare pe care a invocat-o ca scuză, relatează DPA, citată de Agerpres.

don burke fb
Foto: Facebook

Don Burke, care a găzduit o emisiune de grădinărit cu audiențe de top, „Burke's Backyard”, difuzată de canalul Channel Nine timp de aproape 18 ani până în 2004, a fost acuzat luni de mai multe femei care au colaborat cu el în cadrul programului, un scandal descris de media locale drept „primul caz în stil Harvey Weinstein din Australia”.

Bărbatul în vârstă de 70 de ani a negat cu vehemență toate acuzațiile și a dat vina pe rețelele de socializare prin care s-ar fi iscat o „vânătoare de vrăjitoare”.

Într-un interviu acordat luni noaptea postului Channel Nine, Burke a recunoscut că a fost un coleg dificil și că a fost implicat în mai multe aventuri amoroase. De asemenea, s-a descris drept „o persoană cu Asperger” cu multe „defecte genetice”. Însă a recunoscut că nu a fost diagnosticat oficial cu acest sindrom.

Declarațiile sale au stârnit numeroase critici din partea audienței și a specialiștilor în autism, deopotrivă. Organizația Autism Awareness Australia s-a arătat „dezgustată” de comentariile lui Burke și a lansat într-un mesaj publicat pe contul de Twitter întrebarea: „Ce fel de om se coboară atât de jos?”.

Katharine Annear, președintele Autistic Self Advocacy Network din Australia și Noua Zeelandă, a spus la postul național ABC că, după părerea sa, comentariile lui Burke sunt „un fel de palmă peste față”.

În ciuda faptului că se confruntă cu dificultăți din punct de vedere social, persoanele cu Asperger sunt foarte sensibile'', a adăugat ea.

Acuzațiile contra lui Burke au fost lansate de peste 50 de foste angajate care au lucrat în cadrul emisiunii sale de televiziune din anii '80 și '90, precizează DPA.

Producătorul de la Hollywood Harvey Weinstein a fost acuzat de peste 100 de actrițe, printre care Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow sau Rose McGowan, dar și de foste colaboratoare de hărțuire, agresiune sexuală sau viol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri