Sari la conținut

Rex Tillerson: Lumea să rămână unită pentru a dezarma Coreea de Nord

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a declarat luni dimineaţă că membrii Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite trebuie să impună sancţiuni împotriva regimului nord-coreean, tocmai pentru a demonstra că puterile globale sunt unite în spatele ideii de demilitarizare nucleară a peninsulei, informează News.ro.

Senate Confirmation Hearing Held For Rex Tillerson To Become Secretary Of State

FOTO: Gulliver / Getty Images

Prezent la un forum de securitate de la Manila, şeful diplomaţiei americane a menţionat că regimul dictatorului Kim Jong-un trebuie să pună capăt testelor cu rachete balistice, dacă vrea să se aşeze la masa negocierilor cu Statele Unite.

Anterior, Tillerson a participat la întâlniri bilaterale cu omologii săi din China şi Rusia şi a anunţat public că atât Moscova, cât şi Beijingul, sunt de acord cu o atitudine mult mai dură faţă de Phenian.

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a cerut o reîntoarcere la dialog cu regimul nord-coreean, dar Tillerson a insistat că vrea ca acesta să oprească testarea de rachete balistice în jurul peninsulei Coreene.

„Oprirea lansării de rachete ar reprezenta cel mai bun semnal pe care l-ar putea trimite nord-coreenii pentru a arăta că sunt pregătiţi pentru discuţii”, a declarat Tillerson.

Însă, acesta nu a menţionat o perioadă de timp în care regimul ar trebui să nu mai lanseze rachete cu rază lungă de acţiune pentru a se întoarce la masa negocierlor cu Rusia, China şi Statele Unite.

„Vom şti atunci când vom vedea. Nu voi da nimănui un număr concret de zile sau săptămâni. Aşa ceva nu este în spiritul acestor negocieri”, a declarat şeful Departamentului de Stat.

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat un nou pachet de sancţiuni internaţionale împotriva regimului nord-coreean, care a fost propus de către Statele Unite şi ar costa 1 miliard de dolari anual într-o încercare de a pune capăt programului de rachete şi arme nucleare dezvoltat de Phenian.