Robert Downey Jr. a schimbat cu patru cuvinte fața cinematografiei pentru totdeauna. Ce a spus actorul

Data publicării:
robert downey ironman

Robert Downey Jr. este unul dintre cele mai controversate figuri de la Hollywood. Născut în ani ‘60 într-o familie de artiști - tatăl regizor, mama actriță, Downey Jr. a fost băiatul rebel al cinematografiei înainte de a deveni cel mai bine plătit actor din lume și una dintre cele mai respectate figuri din breaslă.

Dependent de droguri de mare risc, însă genial în meseria de actor (vezi „Chaplin”), Robert Downey Jr. a scăpat de viciu la începutul anilor 2000, după mai multe vizite eșuate prin clinici de dezintoxicare. Un episod celebru, povestit chiar de actor într-o emisiune din SUA, este cel în care Sean Penn i-a dărâmat ușa de la casă, l-a băgat cu forța într-un avion și l-a trimis la o clinică specializată în tratarea dependenței… de unde Downey a fugit după câteva zile.

Scăpat de problema drogurilor, cu greu i-a convins actorul pe cei de la Marvel că el este Iron Man. A fost pentru prima dată după mult timp în  care Downey a fost nevoit să dea și o probă pentru un film. Din postura de dublu nominalizat la premiile Oscar și câștigător al unui Emmy pentru prestația din serialul „Ally McBeal”. I-a convins însă într-un final, chiar dacă asta a însemnat ca producătorii să renunțe la ideea de a-l distribui pe Tom Cruise în rolul principal - actor aflat atunci pe val. Iar riscul pe care și l-au asumat cei de la Marvel a fost începutul unei călători care a schimbat pentru totdeauna fața cinematografiei, felul în care producătorii abordează blockbuster-ele și francizele cu super-eroi.

„Iron Man” este primul film din cele 20 pe care Marvel le-au lansat în ultimii zece ani. Toate au avut super-încasări, au salvat cariere - Downey Jr., Mark Ruffalo - sau au transformat actori necunoscuți în super-staruri - Chris Hemsworth, Chadwick Boseman.

Totul i se datorează însă geniului lui Downey Jr., cunoscut pentru improvizațiile pe text, care îi iau prin surprindere pe producători. Asta a făcut și în primul „Iron Man”.  În ultima scenă din film, Tony Stark ține o conferință de presă în fața unei camere pline de reporteri. Este momentul în care, pe nepregătite, acesta dezvăluie că el este Iron Man, deși toată lumea - de la oamenii aflați în bordul companiei pe care o conduce din poziția de CEO, până la serviciile secrete americane - îl sfătuiește să nu iasă din scenariul declarațiilor stabilit cu ei.

„I am Iron Man” („Eu sunt Iron Man”) - acestea sunt cele patru cuvinte care au luat prin surprindere reporterii - personaje de film, dar și pe producătorii reali ai peliculei. „Iron Man” este un film bazat pe seria de benzi desenate cu același nume a celor de la Marvel. Dar în benzile desenate Iron Man și-a dezvăluit adevărata identitate după ani buni. Însă replica improvizată de Downey și impactul acesteia le-a plăcut atât de mult producătorilor încât au hotărât să își asume riscul de a-i supăra pe fanii înrăiți ai seriei. Ceea ce nici măcar nu s-a întâmplat. Iar impactul pozitiv a schimbat modul în care Marvel s-a raportat la a aduce poveștile celebrelor personaje din print pe marele ecrane. A contribuit însă și la mega-succesul avut de Marvel cu toate filmele pe care le-au lansat în 20 de ani și a transformat fața cinematografiei - nu mai există an fără un blockbuster cu super-eroi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri