Românii din diaspora au protestat faţă de proiectul „Roşia Montană”

Data publicării:
proteste paris

La Paris, peste 200 de români s-au adunat în piaţa Trocadero pentru a protesta.

„Oamenii au scandat „Cianura ucide!” şi „UNESCO, trezeşte-te!”, au împărţit flyere şi au stat de vorbă cu francezii sau cu turiştii aflaţi în această zonă a Parisului. Este vorba despre organizarea celui de-al treilea protest organizat în capitala Franţei pentru denunţarea proiectului minier de la Roşia Montantă”, a spsu Mădălina Alexe, jurnalist român.

Protestul românilor de la Paris s-a bucurat de sprijinul Partidului Ecologist francez. A fost prezent şi preşedintele asociaţiei Pro-Patrimonio, care militează pentru includerea sitului de la Roşia Montană în patrimoniul protejat de UNESCO.

Şi la Madrid, peste 20 de români s-au adunat în faţa ambasadei României unde timp de două ore au cerut abandonarea proiectului Roşia Montană.

„Am venit ca să ne arătăm solidaritatea cu demonstraţiile din România”, a spus unul dintre participanții la manifestație.

Românii din Madrid au obţinut deja autoritzaţie de la primărie pentru organizarea a două noi proteste pe 22 şi pe 29 septembrie.

Manifestaţii faţă de proiectul de la Roşia Montană au mai avut loc la Budapesta, Berlin, Koln, Amsterdam, Munchen, Luxemburg, dar şi peste ocean, în Statele Unite şi Canada.

„Pot să vă spun ce s-a întâmplat în vestul Germaniei. Săptămâna trecută a început protestul la Bonn. Circa 100 de oameni au încercat un dialog într-o formă de pichetare în faţa consulatului. Consulul ieșise să ia act de pretențiile lumii adunate. La o săptămână după, lumea s-a adunat în număr mai redus în faţa Domului din Koln. Chiar dacă au fost mai puțini, manifestarea a fost mai vizibilă, în plin centru”, a spus Cristian Ştefănescu, jurnalist Deutsche Welle, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Proteste au avut loc astăzi și în Praga, capitala Cehiei. Vladimir Belan ne-a trimis fotografii de la protestul organizat în centrul orașului de comunitatea de români.

Proteste au avut loc şi în alte mari oraşe din ţară. De la câteva sute la câteva mii, protestatarii au venit cu pancarte, bannere şi fluiere, şi au cerut ca Roşia Montană să fie salvată. Unii dintre manifestanţi au scandat şi sloganuri împotriva guvernului.

Astăzi, în București au avut loc proteste pentru a cincisprezecea zi consecutivă. Jandarmeria nu a făcut până la această oră o estimare a numărului de protestatari, însă acesta se pare că a depășit 10.000, sau chiar 15.000.

Dacă ați luat parte la proteste în alte orașe din străinătate, trimiteți-ne fotografii la adresa online@digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri