Rusia a decis relaxarea legislației referitoare la simbolurile naziste

Data actualizării: Data publicării:
cască germană din Al Doilea Război Mondial, cu însemne naziste (svastica) expusă într-un muzeu
Foto: Getty Images

Deputaţii ruşi au decis să relaxeze legea care pedepseşte utilizarea simbolurilor naziste. Astfel, de acum încolo, simbolurile naziste vor putea fi afișate, fără riscul unei amenzi, dacă acest lucru nu va „glorifica” Germania lui Hitler, informează Agerpres.

Amendamentele au fost adoptate în a treia şi ultima lectură şi vor trebui acum aprobate de preşedintele Vladimir Putin.

Afişarea de simboluri naziste precum svastica este, în acest moment, sancţionată în Rusia cu amendă sau cu „pedepse scurte” cu închisoarea. Utilizarea lor va fi de acum posibilă dacă ele reflectă o „atitudine negativă faţă de ideologia nazistă” şi nu fac propagandă acesteia.

În noiembrie, anul trecut, deputaţii ruşi au autorizat deja folosirea de simboluri naziste pentru opere culturale, literare, educative sau în mass-media.

Autorităţile ruse au exercitat timp de mulţi ani un control strict asupra oricărei difuzări de simboluri naziste în sfera publică, inspectând uneori magazinele de jucării şi anticariatele. Astfel, în 2015, librarii ruşi au fost nevoiţi să retragă de pe rafturi un roman grafic emblematic despre Holocaust, din cauza unei coperţi pe care se afla o svastică.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri