Rusia este favorabilă retragerii armelor cu calibrul sub 100 mm din zona demilitarizată din Ucraina

Data publicării:
serghei lavrov 2 - mid.ru

Șeful diplomației ruse consideră că o astfel de măsură ar fi de natură să sporească încrederea în armistițiul care, conform OSCE, este în general respectat, deși continuă să se înregistreze confruntări sporadice în care ambele părți folosesc inclusiv armamentul greu.

Este necesar să monitorizăm în principal partea militară a acordurilor de la Minsk (...) Există și posibilitatea retragerii armelor cu calibrul sub 100 mm”, a indicat Lavrov, citat de Agerpres. „Vom încerca să ajutăm părțile să ajungă la o astfel de înțelegere, care ar spori încrederea reciprocă”, a adăugat el.

Inițiativa sa survine după o propunere similară formulată săptămâna trecută de un oficial ucrainean, care a sugerat ca mai multe categorii de arme ce nu sunt incluse în acordurile de la Minsk, precum mortierele de 88 mm și alte piese de artilerie cu un calibru mai mic de 100 mm, să fie retrase din zona demilitarizată, ce va avea o lățime cuprinsă între 50 și 140 de kilometri.

Totuși, Lavrov a criticat pe de altă parte legea privind statutul celor două provincii separatiste rusofone din estul Ucrainei, votată luna trecută de parlamentul de la Kiev, el considerând că acest act normativ merge în direcția opusă acordurilor de la Minsk.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri