Rusia lui Stalin ajuta China lui Mao. Cum a evoluat relaţia în epoca Vladimir Putin – Xi Jinping

Data publicării:
stalin mao

Rusia şi China au multe interese comune, este evident, dar fiecare încearcă să tragă spuza pe turta sa, aşa că apar dificultăţi. Dilema momentului este: cine domină în acest parteneriat şi cine pe cine ajută. Publicaţia economică Bloomberg susţine că situaţia s-a inversat faţă de acum câteva decenii. În raport cu conducerea de azi a Chinei, Vladimir Putin este acum într-o postură diferită faţă de cea în care se aflau temuţii Iosif Visarionovici Stalin şi Mao Ze Dung. Rusia ajuta atunci China. Acum cine pe cine ajută? Fiecare vrea să se folosească de celălalt.

Foto: wikipedia

Rusia caută să consolideze relaţiile cu China în contextul crizei din Ucraina, care a condus la o îndepărtare a ţării de Statele Unite şi ţările europene. Relaţia cu China, cel mai mare partener comercial al Rusiei, cu schimburi totale de 96 de miliarde de dolari anul trecut, devine şi mai importantă, întrucât escaladarea sancţiunilor riscă să împingă economia Rusiei în recesiune, comentează Bloomberg.

Dar mai degrabă Beijingul, şi nu Moscova, pare a fi puterea cu mai mare greutate.

Inversarea rolurilor dintre cele două ţări este evidenţiată de evoluţia economică din ultimii 35 de ani. În 1979, când Deng Xiaoping începea transformarea economică a Chinei, PIB-ul ţării era de numai 40% din cel al URSS.În prezent, economia Chinei este de patru ori mai mare decât cea a Rusiei, statul succesor al URSS.

Disponibilitatea Rusiei de a face afaceri cu China marchează o nouă etapă în relaţiile tumultuoase dintre cele două state, care la un anumit moment erau liderii taberei statelor comuniste, notează prestigioasa publicaţie economică. În timp ce Mao a acceptat un rol secund în umbra lui Stalin, relaţiile s-au înrăutăţit după moartea dictatorului sovietic, iar în 1969 s-a ajuns chiar la un scurt război de graniţă.

Lipsa de încredere s-a menţinut odată cu evoluţia diferită a ideologiilor celor două superputeri, până la începerea unei reapropieri în anii 90, în timpul mandatului preşedintelui rus Boris Elţîn.

Rusia prezintă vizita actuală a lui Putin ca pe o ocazie de a consolida relaţiile.

Rusia şi China, puteri nucleare cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, colaborează deja destul de strâns diplomatic împotriva dominaţiei Statelor Unite la nivel internaţional.

Cele două ţări au mare nevoie una de celalaltă mai mult decât în mod obişnuit. Însă această relaţie ascunde un grad ridicat de neîncredere, pentru că ambele vor să o folosească pentru negocieri cu SUA. Între ele neîncerederea este considerabilă şi interesele conflictuale, spun experţii consultaţi de Bloomberg.

Forţa Rusiei în comerţul cu China este limitată de reticenţa guvernului de la Moscova de a vinde statului asiatic armament de ultimă generaţie. Rusia a evitat astfel de tranzacţii, întrucât îşi priveşte în continuare partenerul ca pe o posibilă ameninţare şi este îngrijorată ca tehnologia să nu fie copiată de China în propria producţie de armament. Practic, Rusia nu doreşte să fie vioara a doua în acest parteneriat, poziţie imposibilă şi pentru China.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri