Rusia, planuri pentru construcția a cel puțin șase noi centrale nucleare în India

Data publicării:
vladimir putin premierul indiei foto kremlin ru

Foto: kremlin.ru

Liderul de la Kremlin a mai declarat la conferința de presă ce a urmat acestei întâlniri că Rusia și China își vor spori cooperarea în domeniul apărării, printre proiectele avute în vedere numărându-se producerea în comun a unui avion de vânătoare și a unui avion militar de transport.

La rândul său, premierul Modi a vorbit despre un proiect pentru realizarea în India a unei unități de producție a elicopterelor Ka-226T.

El a caracterizat discuția cu Putin drept „formidabilă” și „foarte productivă”. „Când privesc înspre viitor, văd în Rusia un partener important pentru transformarea economică a Indiei și pentru crearea unei lumi echilibrate, stabile și multipolare”, a subliniat șeful executivului indian.

Vizita sa la Moscova a avut în primul rând o componentă economică, fiind semnate mai multe acorduri comerciale sau de cooperare.

Printre acestea se evidențiază înțelegerea încheiată între societatea petrolieră rusă Rosneft și cea indiană Essar, care prevede furnizarea către rafinăriile din India a 10 milioane de tone de petrol anual în următorii zece ani.

Alte acorduri importante semnate cu această ocazie privesc crearea în India a unei societăți mixte în sectorul telecomunicațiilor și sporirea investițiilor ruse în infrastructura feroviară indiană.

Cele două țări au un „parteneriat strategic privilegiat”, relațiile lor speciale datând încă de la începutul Războiului Rece, iar liderii celor două țări au cel puțin o întâlnire în fiecare an.

India este una dintre principalele piețe pentru companiile ruse din sectorul apărării, dar noua politică a guvernului de la New Delhi are în vederea producția a cât mai multe echipamente militare în industria proprie, prin transferuri de tehnologie.

Totuși, nici Putin și nici Modi nu au spus nimic la conferința de presă despre subiectul considerat cel mai important pe agenda convorbirilor, și anume vânzarea către armata indiană a unor sisteme de rachete antiaeriene S-400. Anterior a fost evocată de presa rusă și indiană posibilitatea încheierii unui contract în valoare de circa șase miliarde de dolari, pentru care guvernul indian și-ar fi dat acordul de principiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri