Rusia și Japonia, încă în război. Un acord de pace, greu de încheiat

Data publicării:
putin abe

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul japonez Shinzo Abe au recunoscut vineri că încheierea unui acord de pace între ţările lor rămâne dificilă din cauza diferendului cu privire la Insulele Kurile, relatează AFP, citată de News.ro.

putin abe
Foto: Guliver/GettyImages

Japonia şi Rusia se află teoretic în stare război de al sfârşitului celui de-a Doilea Război Mondial, în urmă cu peste 70 de ani, din cauza acestei dispute cu privire la patru insule vulcanice, oficial parte a regiunii ruse Sahalin, dar care sunt revendicate de Japonia.

„Ar fi naiv să credem că am putea să soluţionăm această problemă într-o oră. Însă este fără îndoială necesar să căutăm o soluţie. Este necesară o muncă meticuloasă în vederea consolidării încrederii blaterale”, a declarat Putin într-o conferinţă de presă comună cu Abe la Tokyo.

El a recunoscut că situaţia actuală, pe care a catalogat-o deja în mai multe rânduri ca „anacronică”, nu este satisfăcătoare. „Cel mai important este să se încheie un tratat de pace”, a repetat el, subliniind însă că există etape delicate de depăşit.

„PING-PONG ISTORIC”

„Trebuie să punem deja capăt acestui ping-pong istoric. Interesele fundamentale ale Rusiei şi Japoniei cer o soluţionare pe termn lung”, a mai spus el.

Putin a exprimat totodată „preocupările” Moscovei din cauza relaţiilor speciale dintre Japonia şi Statele Unite, aliaţi foarte apropiaţi, şi faţă de importanţa strategică a acestor teritorii.

„Există probleme de securitate (...). Avem două baze navale la Vladivostok, navele noastre pleacă de acolo către Pacific” prin strâmtoarea care nu în îngheaţă iarna dintre Insulele Kunaşir (Kunashiri în japoneză) şi Iturup (Etorofu), două dintre cele patru insule Kurile.

„Ne-ar plăcea ca interlocutorii noştri japonezi să ţină cont de toate aceste preocupări”, a continuat el.

„Încheierea unui tratat de pace nu este un lucru uşor”, a recunoscut şi Abe, care a propus „o nouă abordare”, axată pe pârgia economică şi catalogând totodată drept „un pas important” discuţiile cu Putin.

Cele două ţări s-au înţeles, astfel, în această vizită de două zile, asupra implementării unui dispozitiv în vederea studierii unei cooperări economice pe aceste insule - numite „Kurilele de Sud” de ruşi şi „Teritoriile din Nord” de japonezi.

S-a decis „să se ordone unor experţi din ambele ţări să înceapă consultări cu scopul de a se pune de acord asupra condiţiilor şi domeniilor de exploatare comună” a celor „patru insule” disputate, a precizat anterior, pentru presă, consilierul Iuri Uşakov de la Kremlin.

CONSOLARE ECONOMICĂ

Putin a sosit joi în arhipelag - o premieră în calitate de preşedinte în ultimii 11 ani. El s-a întâlnit în privat cu Abe joi seara, în fieful acestuia din urmă, oraşul Nagato, situat în prefectura Yamaguchi (vest).

„Am discutat aspecte-cheie ale cooperării într-o atmosferă amicală”, a dat asigurări Putin, care a spus despre citadela gazdei sale că este un ”loc magnific”, cu o „atmosferă feerică”. El a mai spus că a gustat un sake (alcool de orez) local bun.

Rezultatele cele mai concrete privesc acorduri în peste 60 de proiecte de dezvoltare economică, a anunţat premierul japonez.

Putin era însoţit de o importantă delegaţie, în care s-a aflat numărul doi în Guvernul rus Igor Şuvalov, ministrul Economiei Maxim Oreşkin, ministrul Comerţului Denis Manturov şi conducători ai principalelor întreprinderi, între care şi preşedintele Consiliului de Administraţie al gigantului ruz gazifer Gazprom Aleksei Miller.

Între acordurile cele mai importante se află cooperări în aproximativ zece sectoare, de la echipamente medicale la turism (deschiderea la Moscova a unui birou al Agenţiei Naţionale japoneze de Turism), trecând prin inteligenţa artificială, energie şi logistică, incluzând întreprinderi japoneze precum Toshiba şi Panasonic.

După ce au susţinut discursuri în faţa unei mulţimi de oameni de afaceri, Abe l-a însoţit vineri seara pe Putin, un judoka experimentat, la unul dintre simbolurile acestui sport japonez, Kodokan, la Tokyo.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri