Rusia va lua de la iranieni 14 tone de uraniu îmbogățit

Data publicării:
GettyImages-480478368

În acest moment, Iranul are aproape 15 tone de uraniu îmbogățit. Sau, cel puțin, așa spun Israelul și Statele Unite. Iranul a susținut tot timpul că folosește uraniul în scop pur știintific, însă temerile că țara ar putea dezvolta arme nucleare s-au soldat cu un embargo care a durat mai bine de nouă ani.

Măsurile au sărăcit Iranul, însă în urmă cu câteva luni, Comunitatea Internațională anunța că va ridica progresiv sancțiunile. Anunțul a venit la puțin timp după ce Iranul a început la rândul său să bombardeze pozițiile Statului Islamic din Irak și Siria.

Conform acordului, Iranul va rămâne cu doar 300 de kilograme de uraniu îmbogățit, și chiar astăzi, președintele Vladimir Putin le-a făcut iranienilor o ofertă. Într-o prima fază, Rusia va lua peste 14 tone de uraniu îmbogățit, pe care Iranul nu mai are voie să îl dețină. În schimb, va returna Iranului o cantitate ceva mai mare de uraniu neîmbogățit.

Vladimir Putin se află în aceste zile la Teheran și schimbul de uraniu este doar o mică parte din înțelegerile comerciale anunțate.

Rusia va exporta și tehnologie nucleară, necesară dezvoltării centralelor iraniene. Alături de Putin, la Teheran au mai venit șefii industriei apărării din Rusia, directorul Gazprom și reprezentanții mai multor companii de transport.

Cei de la Financial Times spun că acordurile negociate în aceste zile ar putea valora peste 20 de miliarde de dolari, în condițiile în care schimburile comerciale ruso-iraniene de anul trecut abia dacă au sărit de 1,5 miliarde de dolari.

În plus, în urmă cu câteva zile, Iranul a anunțat că va cumpăra rachete antiaeriene rusești S-300.

Ridicarea sancțiunilor pare să ajute într-o mare măsură Rusia, care are ca aliați în regiune Iranul și Siria. Oricum, cele trei state cooperarează de ceva timp în lupta cu Statul Islamic, deși de cele mai multe ori, au lovit doar opoziția lui Bashar al Assad.

Dar ar mai putea exista un motiv pentru care Rusia vrea cu orice preț să ajute Iranul. Ridicarea sancțiunilor înseamnă că Teheranul va avea liber la exportul de petrol și gaze. Prin urmare, prețul barilului vă scădea și mai mult iar acest lucru dezavantajează Rusia, căci jumătate din bugetul țării este asigurat de exportul de hidrocarburi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri