Rusia va moderniza jumătate din căile ferate ale Coreei de Nord. Vrea acces la uraniu şi metale rare

Data publicării:
Moscova Piata Rosie rusia-AFP Mediafax Foto-PAVEL ZELENSKY-2

 

Acest proiect ruso-coreean, care prevede modernizarea a peste 3.000 de kilometri din totalul de 7.000 de kilometri de căi ferate din Coreea de Nord, pe parcursul următorilor 20 de ani, este estimat la 25 de miliarde de dolari, a declarat ministrul responsabil cu dezvoltarea Extremului Orient rus, Aleksandr Galuşka, citat de publicaţie.

"Este un proiect comercial, reciproc avantajos", a subliniat ministrul rus.

Lucrările de modernizare vor fi efectuate în primul rând pe tronsoanele situate în apropierea unor zăcăminte de resurse naturale, a explicat el.

În schimb, Rusia va participa la prospectarea acestor zăcăminte, precum şi la extracţia lor, în cadrul unui acord privind partajarea producţiei, a precizat ministrul.

Veniturile din exploatarea zăcămintelor vor ajunge într-o întreprindere comună ruso-coreeană, care va finanţa la rândul său modernizarea căilor ferate nord-coreene, în special activitatea societăţilor ruse responsabile cu tehnologia şi ingineria în acest proiect, potrivit sursei citate.

Valoarea resurselor naturale ale Coreei de Nord, printre care uraniu, cărbune şi metale rare, este estimată la cel puţin 6.000 de miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri