Rușii susțin că au împiedicat distrugătorul american USS Ross să intre în „apele teritoriale ale Rusiei”, după ce a părăsit portul Constanța

Data publicării:
uss ross 2

USS Ross - FOTO Fortele Navale Americane din Europa si Africa

Nava aparţinând Marinei Statelor Unite a fost observată în timp ce se îndrepta către apele ruseşti, după ce a părăsit portul Constanţa, relatează portalul rus de propagandă Sputnik, menționând în aceeași frază că evenimentul s-a petrecut „în aceeaşi zi în care fostul lider georgian Mihail Saakaşvili a fost numit guvernator al regiunii ucrainene Odesa de la Marea Neagră”.

Sursa citată nu precizează care era direcția exactă „din apele teritoriale rusești” spre care se îndrepta distrugătorul american, însă fiind vorba de o sursă din cadrul forțelor de securitate din Crimeea e de presupus că e vorba de fosta peninsulă ucraineană. Crimeea, teritoriu anexat de Rusia în martie 2014, a fost folosită ca reper în delimitarea platoului continental din Marea Neagră în timpul procesului de la Haga dintre România și Ucraina.

„Echipajul acestei nave a acţionat în mod provocator şi agresiv, declanşând alarma în rândul operatorilor de la staţiile de monitorizare şi navelor din cadrul Flotei de la Marea Neagră care efectuează misiuni în zonă. Lansarea avioanelor de atac de tip Su-24 a demonstrat hotărârea fermă de a opri încălcările frontierelor şi de a apăra interesul ţării", a declarat sursa citată de Sputnik.

Potrivit aceleiaşi surse, nave din cadrul Flotei ruse la Marea Neagră monitorizează în mod constant apele teritoriale ruseşti şi sunt pregătite să intervină în cazul oricărei încălcări.

„Se pare că americanii nu au uitat incidentul din aprilie 2014, în care un (avion de tip) Su-24 a blocat toate echipamentele de la bordul distrugătorului USS Donald Cook, cu elemente de sistem antirachetă”, a adăugat aceeaşi sursă.

Adjunctul ministrului rus al apărării, Anatoli Antonov, a declarat sâmbătă că navele americane echipate cu rachete din apropierea frontierelor Rusiei reprezintă un pericol la adresa stabilităţii.

USS Ross - FOTO Fortele Navale Americane din Europa si Africa

O maşinărie americană de război, în România. Distrugătorul USS Ross respinge orice atac venit din aer sau din apă

Distrugătorul USS Ross este echipat cu sisteme antirachetă de tip Aegis, rachete de croazieră Tomahawk, rachete mare-aer RIM-156 SM-2 şi rachete antisubmarin RUM-139 VL-Asroc.

Forţele navale americane trimit în mod regulat nave în Marea Neagră, în conformitate cu legislaţia internaţională şi cu Tratatul de la Montreux.

De asemenea, Alianţa Nord-Atlantică trimite prin rotaţie nave militare în Marea Neagră, pe fondul tensiunilor cu Rusia generate de criza din Ucraina.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri