Sari la conținut

S-a redeschis una dintre cafenelele vizate de atentatele din 13 noiembrie din Paris

Astfel, acesta devine primul local care se redeschide dintre cele șase cafenele și restaurante vizate de atentatele din capitala franceză. 

Localul, în care cinci persoane au fost ucise, „a șters stigmatul acestui coșmar” și a decis să se deschidă pentru a „revigora cartierul”, a declarat administratoarea sa, citată de Agerpres. „Vrem să le arătăm că suntem mai puternici decât ei, deci vrem să repornim ca să reînvie acest cartier”, a afirmat Audrey Bily într-o conferință de presă ad-hoc cu media internaționale. 

„Am efectuat câteva lucrări, am revopsit pereții, am șters stigmatul acelui coșmar. Cafeneaua La Bonne Biere este un loc de întâlniri (...). Asta este scopul nostru astăzi”, a adăugat ea. 

Buchetele de flori, lumânările și mesajele de susținere depuse în aceste ultime trei săptămâni pentru victime au fost mutate de pe terasă pentru a permite reinstalarea meselor localului, situat aproape de Piața Republicii, în partea de est a capitalei franceze. 

Un grup de peste zece clienți a venit în această cafenea în jurul orei locale 09:30 (08:30 GMT) pentru a-și bea cafeaua, chiar în fața camerelor de filmat. 

Pizzeria din apropiere, Casa Nostra, este în continuare închisă, la fel și barul Le Carillon și restaurantul Le Petit Cambodge, situat la câteva sute de metri depărtare, care au fost de asemenea vizate de "comandoul teraselor" în seara atacurilor. 

Trei jihadiști, între care presupusul „creier” al atacurilor, belgianul marocan Abdelhamid Abaaoud, au mitraliat terasele celor patru localuri, precum și un bar din estul Parisului, La Belle Equipe. 

Unul din membrii comandoului, Brahim Abdeslam, a murit după ce s-a aruncat în aer în restaurantul Comptoir Voltaire, dar nu a făcut victime.

Atentatele de la 13 noiembrie — care au îndoliat întreaga Franță și au stârnit o vie emoție pe plan internațional — au vizat terasele acestor cafenele și restaurante, sala de concerte Bataclan, scena masacrului unde au fost ucise 90 de persoane, precum și împrejurimile Stade de France, de la periferia de nord a Parisului.