Şapte tăietori de lemne, decapitaţi în Filipine de către islamişti

Data publicării:
abu-sayyaf-tw1
Foto: Twitter

Şapte tăietori de lemne, răpiţi săptămâna trecută, au fost decapitaţi de islamişti în fieful lor, în sudul Filipinelor, a anunţat luni poliţia, relatează AFP citată de News.ro.

abu-sayyaf-tw1
Foto: Twitter

Corpurile victimelor au fost găsite duminică într-un sat de munte de pe Insula Basilan, a declarat şeful poliţiei locale John Cundo. El a acuzat o aripă locală a grupării islamiste Abu Sayyaf de comiterea acestor crime, mai degrabă din răzbunare decât din motive sordide obişnuite.

Gruparea s-a specializat în răpiri în vederea obţinerii unor răscumpărări. Aripa locală a grupării este condusă de un lider Abu Sayyaf, Furuji Indama.

„A fost un act de răzbunare din partea lui Indama, care probabil că le imputa acestor tăietori de lemne responsabilitatea distrugerii plantaţiei sale de cauciuc. Răpitorii nu au cerut vreo răscumpărare, aceştia au fost decapitaţi imediat”, a declarat oficialul citat.

Abu Sayyaf este o ramificaţie extremistă a insurecţiei separatiste musulmane, care s-a soldat cu peste 120.000 de morţi începând din anii '70 în sudul acestui arhipelag, a cărui mare majoritate a populaţiei este catolică.

Gruparea a fost înfiinţată în anii '90 prin finanţări din partea unui membru al familiei liderului Al-Qaida Osama ben Laden.

Ea s-a scindat între timp în mai multe facţiuni. Una dintre ele, cu sediul în Basilan, a jurat credinţă organizaţiei Statul Islamic, iar unii dintre membrii ei s-au baricadat începând de la sfârşitul lui mai în cartiere de la Marawi, un oraş musulman din regiunea Mindanao (sud).

Aceste confruntări s-au soldat cu 650 de morţi şi deplasarea a aproape 400.000 de persoane.

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a decretat legea marţială într-o treime din arhipelag, inclusiv pe Insula Basilan, într-o încercare de a face faţă ameninţării islamiste.

Abu Sayyaf, acuzată de cele mai sângeroase atacuri teroriste în Filipine, obişnuieşte să-şi decapiteze ostaticii în cazul în care nu-i sunt plătite răscumpărările.

Doi ostatici canadieni au fost executaţi în 2016, iar un captiv german a fost ucis în februarie. Gruparea deţine peste 20 de ostatici - inclusiv mai mulţi străini - atât pe Insula Basilan, cât şi pe Insula Sulu, potrivit armatei.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri