Scandal în Italia. Imigranţii ajunşi pe insula Lampedusa sunt supuşi unui tratament inuman

Data publicării:
naufragiu lampedusa

Femei, bărbaţi, copii se dezbracă la grămadă, îşi pun hainele pe jos şi aşteaptă cuminiţi deparazitarea. Sunt stropiţi cu o substanţă împotriva scabiei. Este primul contact pe care îl au cu lumea civilizată.

„Toţi sunt dezbrăcaţi, ca nişte animale. Asta s-a întâmplat acum două zile”, povesteşte cel care a filmat totul, un refugiat sirian. A fugit din propria ţară din calea violenţelor care au loc acolo zi de zi. Şi-a spus speranţa într-o viaţă mai bună pe Bătrânul Continent, însă felul în care a fost primit nu îi dă prea mari speranţe.

Înregistrarea a produs îngrijorare în Italia, iar prima reacţie oficială a venit din partea primarului din Lampedusa, Giusi Nicolini.

„Îmi seamănă a lagăr de concentrare. Ceea ce se întâmplă aici este ruşinos pentru Lampedusa, este ruşinos pentru Italia şi aceste lucruri trebuie să se schimbe”, a declarat edilul.

La rândul ei, Comisia Europeană a criticat dur felul cum sunt trataţi imigranţii şi a avertizat Italia că riscă sancţiuni.

„Am deschis o anchetă cu privire la tratamente îngrozitoare aplicate în multe centre de retenţie, inclusiv la cel de pe Lampedusa, şi nu vom ezita să lansăm o procedură de infringement”, a declarat Cecilia Malstrom, comisarul european pentru Afaceri Interne.

Lampedusa este principala poartă a imigranţilor nord-africani care vor să ajungă în Uniunea Europeană. Sute de refugiaţi, majoritatea sirieni şi afgani, încearcă zi de zi să ajungă aici. Pentru cei care reuşesc urmează o lungă perioadă de aşteptare în astfel de centre de primire supraaglomerate. Alţii, plătesc cu viaţa încercarea de a trăi într-o ţară civilizată. În ultimii 20 de ani, între 17.000 şi 20.000 de imigranţi africani au murit încercând să ajungă în Italia pe mare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri