Scandal în SUA. CIA, acuzată că a ascuns cazul unui fost spion răpit în Iran

Data publicării:
1

Serviciile secrete americane sunt în centrul unui nou scandal. O anchetă a jurnaliştilor de la Associated Press a scos la iveală detalii despre Robert Levinson, americanul despre care se presupune că este ostatic de mai bine de şapte ani în Iran. Barbatul ar fi dispărut de fapt în timpul unei misiuni neautorizate a CIA şi nu în timpul unei călătorii de afaceri, aşa cum au susţinut tot timpul autorităţile americane.

Potrivit FBI, aceste fotografii au ajuns la familia lui Levinson în 2011 prin e-mail

Totul ar fi fost ţinut secret cu ajutorul familiei, care ar fi primit bani pentru a păstra tăcerea. Potrivit jurnaliştilor de pe peste ocean, guvernul SUA a încercat de mai multe ori să împiedice publicarea acestui caz.

Versiunea oficială a autorităţilor americane este că Robert Levinson a dispărut în martie 2007, în timp ce se afla într-o călătorie de afaceri pe insula iraniană Kish. El ar fi trebuit să investigheze o reţea de contrabandişti de ţigări, în calitate de detectiv privat.

Jurnaliştii de la Associated Press au descoperit însă documente din care reiese că Robert Levinson era fost agent FBI. Iar în momentul dispariţiei se afla în Iran, într-o misiune neautorizată pentru CIA - un amănunt esenţial ascuns cu grijă de Agenţia americană. Potrivit jurnaliştilor, familia lui Robert Levinson a fost plătită cu 2,5 milioane de dolari ca să nu facă publică misiunea lui.

Timp de trei ani, guvernul SUA ar fi făcut presiuni asupra jurnaliştilor să nu publice rezultatele investigaţiei pentru a nu pune viaţa prizonierului în pericol.

De Robert Levison nu se mai ştie însă nimic din 2011. În cei şapte ani de captivitate, el a trimis două apeluri disperate în care implora ajutorul autorităţilor. Primul dintre ele a fost făcut public în septembrie 2010. „Sunt ţinut ostatic aici de mai bine de trei ani. Starea mea de sănătate nu este foarte bună, în scurt timp voi rămâne şi fără tratamentul pentru diabet. Vă rog să mă ajutaţi să mă întorc acasă. 33 de ani în serviciul Statelor Unite merită o răsplată. Vă rog să mă ajutaţi”, spunea atunci Levinson.

Un an mai târziu, tot prizonier, trimitea un nou mesaj familiei şi autorităţilor americane. În imagini, apărea vizibil slăbit şi îmbătrânit.

Luna trecută, Casa Albă a apelat din nou la ajutorul autorităţilor de la Teheran ca să dea de urma celor care îl ţin ostatic pe Robert Levinson. Până acum, oficialii americani nu au primit nici un răspuns. În momentul de faţă, nimeni nu poate să confirme dacă Robert Levinson mai este în viaţă sau nu.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri