Medic acuzat că a folosit propria spermă la inseminarea pacientelor

Data actualizării: Data publicării:
analize laborator eprubete captura

Scandal uriaş în Canada, unde un medic al unei clinici de fertilitate din Ottawa este acuzat că a folosit propria spermă la inseminarea pacientelor sale. Două tinere au depus o plângere la tribunal după ce au aflat că nu sunt fiicele biologice ale taţilor lor. Este posibil ca zeci de paciente să deschidă un proces colectiv împotriva doctorului.

Scandalul a izbucnit după ce două tinere din Ottawa au făcut teste ADN care au scos la iveală un adevăr greu de acceptat: nu sunt fiicele biologice ale taţilor care le-au crescut. Ba mai mult, analizele au arătat că fetele sunt surori vitrege. N-aveau în comun însă decât faptul că au venit pe lume în urma unui tratament urmat la aceeaşi clinică de fertilitate. Părinţii lor au apelat la acelaşi doctor, Norman Barwin, pe care tinerele l-au dat acum în judecată.

Rebecca Dixon, Ottawa: „Când eram mică, lumea mă întreba frecvent dacă sunt adoptată, iar pe mine mă amuza. Am simţit o undă de şoc în tot corpul. E ceva ce nu mi-am imaginat vreodată.”

Părinţii uneia dintre fete, Davina şi Daniel Dixon, au apelat la clinica doctorului Barwin în 1989, iar în vara următoare s-a născut Rebecca - un caz rarisim de copil cu ochi căprui ai cărui părinţi au ochi albaştri. Atunci, nu au bănuit nimic. Şi-au dat seama că ceva e în neregulă când au descoperit că fiica lor are altă grupă de sânge.

În 2013, după mai multe reclamaţii, medicul canadian a declarat că a încurcat probele de spermă în cel puţin patru cazuri de fertilizare in vitro. N-a recunoscut însă că materialul genetic ar proveni de la el, aşa cum bănuiesc foştii pacienţi. Licenţa de liberă practică i-a fost suspendată două luni, iar un an mai târziu şi-a dat demisia din ordinul medicilor. În urma noilor dezvăluiri, autorităţile medicale din Ontario iau în discuţie schimbarea legislaţiei în domeniul inseminării artificiale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri