Scandal la Vatican. Papa Francisc îl demite pe directorul de comunicare

Data actualizării: Data publicării:
Monsignor_Dario_E._Viganò_(cropped) wikipedia
Foto: Wikipedia

Monseniorul Dario Vigano, şeful italian al Departamentului de Comunicare al Vaticanului, şi-a anunţat demisia, după ce a fost acuzat că a ascuns informaţii dintr-o scrisoare papală, într-un aşa numit scandal „'Lettergate”.

Monsignor_Dario_E._Viganò_(cropped) wikipedia
Foto: Wikipedia

„În ultimele câteva zile, au apărut multe polemici legate de activitatea mea”, a scris Vigano în scrisoarea de demisie către Papa Francisc, făcută publică de Vatican, relatează agențiile internaționale de presă citate de News.ro.

El a precizat că demisionează pentru „a nu întârzia, afecta sau chiar bloca” actuala reformă a sistemului de comunicaţii al Vaticanului, parte a unor eforturi mai ample ale Papei Francisc de a reduce birocraţia la Vatican.

În comunicatul scurt al Vaticanului se precizează că Papa Francisc a „acceptat” demisia lui Vigano, însă o sursă de la Vatican a declarat că prelatului i s-a spus să îşi înainteze demisia, ceea ce înseamnă că a fost dat afară.

Săptămâna trecută, Vigano, 55 de ani, a transmis presei o scrisoare a fostului Papă Benedict al XVI-lea care îl punea într-o lumină bună pe succesorul acestuia, Papa Francisc. Însă pasajele în care Benedict era mai critic au fost blurate. În cele din urmă, scrisoarea a fost făcută publică în întregime sâmbătă.

Scandalul a fost supranumit „Lettergate”.

Episodul a pus Vaticanul într-o situaţie stânjenitoare şi a fost un eşec de relaţii publice, cu atât mai mult cu cât la începutul anului Papa a scris un document în care atrăgea atenţia asupra „ştirilor false”.

Scrisoarea trebuia să rămână confidenţială, însă Vigano a citit pasajele selectate la o prezentare la 12 martie a unei serii de broşuri despre teologie ale Papei Francisc publicate de Vatican

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri