Scandal politic în Israel după ce o companie a anunțat că nu mai vinde înghețată israelienilor din teritoriile palestiniene ocupate

Data publicării:
cutie de inghetat si cuburi de ciocolata
Înghețata Ben & Jerrys a stârnit un scandal politic în Israel. Foto: Facebook / Ben & Jerrys

Prim-ministrul israelian a anunțat că va „acționa cu putere” împotriva boicoturilor, după ce compania Ben & Jerry's a decis să nu mai vândă înghețată în așezările israeliene din teritoriile palestiniene ocupate, scrie BBC.

Premierul Naftali Bennett a avertizat firma Unilever, compania-mamă a firmei Ben & Jerry's, că vor exista consecințe legale și nu numai.

Ben & Jerry's a anunțat luni că vânzarea de produse în Cisiordania și Ierusalimul de Est „nu este în concordanță cu valorile noastre”.

Activiștii palestinieni au lăudat mișcarea.

Peste 600.000 de evrei trăesc în aproximativ 140 de așezări ridicate după ce Israel a ocupat Cisiordania și Ierusalimul de Est în urma războiului din 1967. 

Cea mai mare parte a comunității internaționale consideră aceste așezări ilegale din perspectiva legilor internaționale, însă Israelul contestă acest lucru.

Potrivit lui Tom Bateman, corespondent BBC la Ierusalim, Ben & Jerry's este foarte populară în Israel, pentru că face înghețată cu arome speciale pentru a marca diferite sărbători evreiești sau evenimente naționale.

Înghețata este vândută și în așezările israeliene, ceea ce a atras proteste în America împotriva companiei, cunoscută pentru valorile ei progresiste.

Anunțând decizia de a încheia vânzările în „teritoriile palestiniene ocupate, Ben & Jerry's a mai spus că parteneriatul cu franciza sa din Israel va expira la anul și că va „rămâne în Israel printr-un aranjament diferit”.

Potrivit corespondentului BBC, mulți palestinieni sprijină astfel de boicoturi comerciale, însă guvernul israelian și mulți dintre israelieni le privesc cu ostilitate. 

Naftali Bennett a declarat că a vorbit cu CEO-ul Unilever, Alan Jope, despre această „mișcare clară anti-Israel” făcută de subsidiara din Marea Britanie a gigantului alimentar.

„Această acțiune va avea consecințe serioase, inclusiv legale, iar Israel va acționa cu putere împotriva oricărui boicot îndreptat împotriva cetățenilor săi”.

Unilever a arătat că decizia a fost luată independent de board-ul Ben & Jerry's și că rămâne determinată să păstreze o prezență în Israel.

Ministrul de Externe israelian Yair Lapid a calificat mișcarea făcută de Ben & Jerry's ca fiind o „capitulare rușinoasă” în fața antisemitismului și a mișcării Boicot, Dezinvestire și Sancțiuni (BDS), care face apel la boicot total împotriva Israelului pentru modul în care îi tratează pe palestinieni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri