Sari la conținut

Scandalul diplomatic cu Qatarul ar fi fost orchestrat de Emiratele Arabe Unite

Emiratele Arabe Unite ar fi în spatele atacului informatic care a provocat scandalul fără precedent dintre Qatar şi vecinii săi din zona Golfului, scrie The Washington Post, care citează surse din serviciile de informații americane.

Views Of Qatar

Foto: Gulliver/GettyImages

Și Reuters citează oficiali din serviciile americane de informații, potrivit cărora Emiratele Arabe Unite au comandat atacurile informatice de la sfârşitul lunii mai. Aceste atacuri au vizat conturile de pe reţelele sociale ale Guvernului din Qatar, precum şi mai multe site-uri de ştiri. În urma atacului cibernetic, au fost publicate declaraţii false, atribuite emirului de la Doha, ceea ce a declanşat o criză diplomatică de proporţii în regiune.

Chiar înalţi oficiali de la Abu Dhabi ar fi plănuit postarea pe Internet a acestor mesaje false, care au fost atribuite emirului Qatarului.

Serviciile americane de informaţii au obținut săptămâna trecută noi date care arată că înalţi oficiali guvernamentali din Emiratele Arabe Unite au discutat despre atacurile informatice pe 23 mai, cu o zi înainte să aibă loc.

Oficialii, citaţi sub acoperirea anonimatului, au precizat că nu este clar dacă Abu Dhabi a spart serverele sau doar a plătit pentru spargerea lor.

Tamim-bin-Hamad-Al-Thani - emir qatar

Foto: emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al-Thani

La o zi după ce a avut loc această discuție, interceptată de serviciile de informații, pe un site guvernamental qatariot au apărut declaraţii în care Iranul era numit „o putere islamică” şi în care era laudată gruparea Hamas, rivalii istorici ai Arabiei Saudite și statelor aliate. Declarațiile au fost atribuite emirului Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani.

În replică, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul şi Bahrainul au rupt, pe 5 iunie, legăturile diplomatice şi de transport cu Doha, acuzând ţara de susţinerea terorismului.

Qatarul a afirmat la sfârşitul lunii mai că declaraţiile nu sunt adevărate şi că au fost publicate de hackeri, dar explicaţia a fost respinsă de restul statelor din Golf.

Acum, este rândul oficialilor de la Abu Dhabi să nege orice implicare în acest atac cibernetic.  Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite, Yousef al-Otaiba, a respins informaţiile apărute în presă. „Ceea ce este adevărat este comportamentul Qatarului. Finanţarea, susţinerea şi ajutarea extremiştilor, de la talibani la Hamas (…). Incitarea la violenţă, încurajarea radicalizării i subminarea stabilităţii vecinilor”, se arată într-un comunicat al diplomatului.

(surse: Digi24, News.ro)

Pe aceeași temă