Scandalul spionării liderilor europeni. Edward Snowden ar putea fi audiat de procurorii germani în Rusia

Data publicării:
snowden - 5771437-AFP Mediafax Foto-The Guardian-15

Un parlamentar german ecologist, Hans-Christian Stroebele,  s-a întâlnit la Moscova cu Edward Snowden şi i-a cerut să depună mărturie în cazul interceptării cancelarului Angela Merkel.

Edward Snowden a trimis o scrisoare autorităților germane, în care se arată dispus să coopereze cu acestea.

„A arătat că ştie multe lucruri. Este pregătit, în principiu, să ajute la clarificarea” cazurilor de spionaj, a declarat parlamentarul, pentru postul german ARD.

Dacă domnul Snowden vrea să ne ofere informaţii şi să ne spună ceva, acceptăm bucuroşi pentru că orice explicaţie, orice informaţie pe care o obţinem este valoroasă”, spune Hans-Peter Friedrich, ministrul german de Interne.

Experţii spun că Edward Snowden trebuie să primească şi acordului Kremlinului înainte de a fi audiat de procurori germani.

Altfel, el şi-ar putea pierde statutul de refugiat în Rusia şi ar ajunge să fie judecat în Statele Unite pentru spionaj, pentru că a demascat programul de interceptări al americanilor.

Liderii sunt supăraţi. Îi înţeleg. Mi s-a spus că au încercat să-mi intercepteze şi mie telefoanele în timpul unor reuniuni, când eram preşedinte”, susține Dmitri Medvedev, premierul Rusiei.

Dezvălurile lui Edward Snowden provoacă tensiuni şi la Washington, între Angenţia Naţională de Securitate şi Departamentul de Stat. Directorul Agenţiei, Keith Alexander, i-a acuzat public pe ambasadorii americani că au ordonat spionarea la scară largă. Acuzaţia a fost lansată după ce însuşi secretarul american de Stat a admis că s-a mers prea departe.

Într-adevăr, în anumite cazuri, acest proces a mers prea departe într-un mod nepotrivit şi ne vom asigura că nu se va repeta în viitor”, a declarat John Kerry, secretarul american de Stat.

Între timp, caracatiţa spionajului s-a întins şi în Asia. Australia este acuzată că a ajutat Statele Unite să spioneze prin intermediul ambasadelor sale din mai multe ţări asiatice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri