Școală ONU din Gaza, bombardată de israelieni

Data publicării:
scoala onu

Autorităţile israeliene se apără şi spun că oamenii au fost avertizaţi să părăsească zona. Incidentul vine la scurt timp după ce reporterii de la CNN au filmat scene dramatice care îi surprind pe voluntarii de la Crucea Roşie sub tirul atacurilor.

Pete uriașe de sânge pot fi văzute în curtea, dar și în sălile de clasă din școala aflată într-un oraş din nordul Fâșiei Gaza. Clădirea se afla într-un complex coordonat de ONU și funcționa ca loc de refugiu pentru civilii palestinieni care se adăposteau din calea războiului.

„Forţele israeliene ştiau foarte bine că aici se afla un adăpost, ştiau că situaţia din Beit Hanoun se deteriora din punctul de vedere al securităţii, iar în cursul zilei am încercat sa coordonam cu partea israeliană o perioadă de timp în care să ne putem retrage personalul, dar și orice altă persoană fără locuință care dorea sî plece. Nu ni s-a confirmat în niciun moment acea perioadă de timp”, a declarat un reprezentant ONU în Gaza.

„Am fost şocat şi consternat de cele întâmplate la şcoala ONU din Beit Hanoun. Este total inacceptabil. Am condamnat cu putere acest atac. Trebuie să încetați luptele şi să începeţi dialogul”, a spus Ban Ki-moon, secretarul general al ONU.

„Tragicul incident care a avut loc în acestă zi - ca şi în fiecare altă zi – pune în evidență activitatea pe care încercăm s-o desfășurăm şi ceea ce încercăm să obţinem, aşa că nu vom renunţa (...) Este necesar să ne aşezăm şi să trecem la treabă”, a declarat John Kerry, secretarul american de Stat.

Oficialii palestinieni spun că majoritatea victimelor sunt femei și copii, iar liderii Hamas promit răzbunare pentru atacul israelian.

Deşi au dezavuat în termeni fermi atacul asupra școlii coordonate de ONU, autoritățile israeliene spun că au avertizat populaţia înainte de a începe atacul.

„Este un rezultat nefericit al conflictului continuu din regiune şi în mod clar o tragedie. Forţele de apărare israeliene sunt conștiente de luptele ample ce au loc în zonă”, a declarat Peter Lerner, purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri