Sari la conținut

Scrisoare de ameninţare trimisă redacţiei unui cotidian belgian: „Ce s-a întâmplat în Franţa se va repeta în Belgia”

FOTO: Guliver/Getty Images

Scrisoarea, redactată în franceză, a sosit marţi prin poştă şi este dovada unei „logici sigure a Statului Islamic”, afirmă specialiştii. Autorul sau autorii scrisorii se adresează populaţiei belgiene, politicianului flamand Bart De Wever şi regelui Philippe.

Scrisoarea face trimitere şi la o înregistrare video difuzată pe Internet săptămâna trecută de Statul Islamic, în care sunt ameninţate Belgia, Franţa şi Statele Unite.

Ce s-a întâmplat în Franţa se va repeta în Belgia”, promite autorul scrisorii. Fie că este vorba despre oraşe mari sau zone rurale. „Statul Islamic va cuceri Europa din Belgia”, adaugă el. „Pentru că desfăşuraţi un proces împotriva Sharia4Belgium (o grupare acuzată de recrutarea islamiştilor, n.red.) şi ţineţi prizonieri mai mulţi fraţi de-ai noştri”, continuă autorul.

La 15 ianuarie, forţele belgiene au efectuat o vastă operaţiune antiteroristă pentru anihilarea unei grupări care se pregătea să comită atentate pentru „a ucide poliţişti”. În cadrul acestei operaţiuni au fost arestate 13 persoane la Verviers şi Bruxelles, iar nivelul alertei a fost ridicat cu o treaptă, la trei, pe o scară de patru.