Secretarul de Stat al SUA, John Kerry: Căutarea de informaţii despre alte ţări nu este neobişnuită

Data publicării:
john kerry - 5492088-AFP Mediafax Foto-Drew Angerer

John Kerry a refuzat să facă un comentariu direct privind controversa generată de acuzaţiile de spionaj la adresa Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), care ar fi vizat instituţiile UE şi milioane de cetăţeni europeni.

Secretarul de Stat american și Catherine Ashton au avut o întrevedere cu ocazia reuniunii miniștrilor de externe din zona Asia-Pacific, desfășurată în Brunei, precizează AFP.

Potrivit lui John Kerry, orice țară activă pe scena politică internațională desfășoară „numeroase activități cu scopul de a-și proteja siguranța națională și la asta contribuie toate tipurile de informații”. „Tot ce știu este că acest lucru nu este neobișnuit pentru un mare număr de țări”, a spus secretarul de Stat al SUA.

Uniunea Europeană a fost una din ţintele interceptărilor secrete făcute de Statele Unite. Potrivit unui document secret al NSA din 2010, citat de cotidianul german Der Spiegel, agenţii americani au ascuns microfoane în clădirea delegaţiei Uniunii Europene din Washington şi au spart reţele de calculatoare folosite de diplomaţii europeni. 

Acelaşi document vorbeşte şi de operaţiuni de spionaj electronic realizat de americani şi la sediul Consiliului European din Bruxelles.

Serviciile de informaţii de peste Ocean au avut acces la discuţii private, la poşta electronică a diplomaţilor şi la documentele interne ale instituţiilor europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri