Secretarul de stat american, avertisment către Beijing: "Să înceteze comportamentul provocator în Marea Chinei de Sud"

Data actualizării: Data publicării:
Antony Blinken face declarații.
Antony Blinken acuză China că „ameninţă” stabilitatea mondială. Foto: Profimedia

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a declarat profund preocupat de arsenalul nuclear în creştere al Chinei și a cerut Beijingului să înceteze "comportamentul provocator" în Marea Chinei de Sud, în cadrul unei întâlniri virtuale cu miniştri de externe din ţări asiatice şi partenere. Informații recente indică faptul că statul chinez a început construirea câtorva sute de silozuri pentru rachete nucleare. 

În cadrul unei luări de cuvânt în timpul unei întâlniri virtuale a Forumului regional al Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ARF), care reuneşte peste două duzini de ţări, Blinken a făcut, de asemenea, apel la China să înceteze comportamentul "provocator" în Marea Chinei de Sud şi "a ridicat preocupări serioase privind abuzurile împotriva drepturilor omului în desfăşurare în Tibet, Hong Kong şi Xinjiang", se mai menţionează în comunicatul Departamentului de Stat al SUA, citat de Reuters, preluată de Agerpres.

"Secretarul de stat a notat, de asemenea, o profundă preocupare în privinţa creşterii rapide a arsenalului Republicii Populare Chineze, care evidenţiază cum Beijingul a deviat puternic de la strategia sa nucleară veche de decenii, bazată pe descurajare minimă", a adăugat el.

În cuvântul său, Blinken a îndemnat statele membre ARF să facă presiuni asupra guvernului militar din Myanmar să pună capăt violenţei şi să susţină poporul acestei ţări pe durata eforturilor sale de revenire la o guvernare democratică, se mai menţionează în comunicat.

Atât Pentagonul, cât şi Departamentul de Stat au exprimat recent preocupări privind dezvoltarea de către China a forţelor sale nucleare, după informaţii ale unor think-tank-uri bazate pe imagini din satelit potrivit cărora China pare să construiască sute de noi silozuri pentru rachete nucleare.

Conform unor estimări, China deţine deja 350 de ogive nucleare. În 2020, Pentagonul a estimat acest număr la 200, dar se aştepta la o dublare a ogivelor nucleare în următorii 10 ani. Totuşi, arsenalul Chinei este cu mult mai mic decât cel al SUA sau al Rusiei, care au câte 4.000 de focoase nucleare fiecare, notează dpa.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri