Secretul murdar din Rakka. Cum au fugit mii de jihadişti cu tot cu arme

Data actualizării: Data publicării:
Iraqi Forces Battle Remaining IS Militants In Mosul
Foto: Guliver /Getty Images

Mii de jihadişti din ISIS ar putea fi oriunde, chiar dacă Irakul şi zilele trecute şi Siria, au anunţat triumfător sfârşitul celei mai sângeroase grupări teroriste din lume. Jurnaliştii BBC susţin că 4.000 de oameni - bărbaţi, femei şi copii - au fugit din Rakka, şi nu oricum, ci cu arme cu tot, cu acordul asediatorilor. Ar putea fi sirienii, kurzii sau coaliţia occidentală. Greu de spus deocamdată, pentru că nimeni nu suflă o vorbă la nivel oficial.

Ruinele fostei capitale a autoproclamatului califat islamic ascund multe secrete. Unul dintre ele este cum au reuşit mii de jihadişti să scape din încercuire. Cu tot cu familii, bani şi armament. Imagini filmate de localnici arată că teroriştii au plecat din preajma fostului spital central din Rakka.

Quentin Sommerville, corespondent BBC: „Înţelegerea care le-a permis să scape de aici este cea de care nu vrea să vorbească nimeni. Este secretul murdar din Rakka. Deci kurzii, arabii sau coaliţia internaţională au ajuns la un acord prin care nu numai că li s-a permis jihadiştilor ISIS să fugă din Rakka, dar le-a permis şi celor mai încrâncenaţi luptători să ajungă infinit mai departe decât spaţiul limitat al acestui oraş.”

În imagini se văd camioane pline cu luptători, unii poartă chiar şi centuri cu explozivi. Mulţi dintre şoferii camioanelor au fost angajaţi de o grupare a kurzilor sirieni, oficial, duşmani de moarte ai jihadiştilor.

Şofer: Au fost 47 de camioane şi 13 autobuze, iar militanţii ISIS au venit şi cu propriile vehicule. Convoiul nostru avea avea şase-şapte kilometri lungime. Am transportat în jur de 4000 de oameni, inclusiv femei şi copii.

Reporter: Spuneţi-mi despre străinii din camioane. De unde erau?

Şofer: Franţa, Turcia, Azerbaidjan, Pakistan, Yemen, Arabia Saudită, China, Tunisia, Egipt. Era un număr uriaş de străini.

A fost nevoie de două sau trei ore, pentru ca tot convoiul să treacă pe aici.

Potrivit localnicilor, convoiul s-a pierdut undeva în deşertul de la graniţa siriano-irakiană. Tot ei spun că avioane ale coaliţiei au survolat convoiul, dar nu l-au atacat. Oficial, nimeni nu ştie unde se află acum mii de terorişti şi ce ar putea face ei mai departe. Pentru oamenii locului ei vor rămâne multă vreme cel mai mare coşmar al lor.

„Va trece o vreme ca să putem scăpa de teamă. Ne temem că se vor întoarce să ne elimine, că ar putea trimite agenţi acoperiţi. Încă nu suntem siguri că am scăpat de ei pentru totdeauna.”, afirmă un martor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri