Şefa diplomaţiei europene respinge acuzaţia Israelului că UE ar susţine terorismul

Data actualizării: Data publicării:
federica mogherini facebook
Foto: Facebook

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, a respins acuzaţiile israeliene conform cărora Uniunea Europeană sprijină organizaţii legate de terorism, afirmaţie considerată de oficialul european drept „neîntemeiată şi inacceptabilă”, relatează dpa, citată de Agerpres.

federica mogherini facebook
Foto: Facebook

Poziţia lui Mogherini este exprimată într-o scrisoare adresată ministrului israelian pentru probleme strategice Gilad Erdan şi datată 5 iulie.

Un raport trimis în luna mai şefei diplomaţiei europene de către Erdan arăta că fonduri UE de peste 5 milioane de euro au fost trimise unui număr de 13 organizaţii care fie au legături cu organizaţii teroriste, fie susţin acţiunile de boicotare a Israelului.

Federica Mogherini a subliniat că „acuzaţiile vagi şi fără substanţă nu fac decât să contribuie la campanii de dezinformare”.

Şefa diplomaţiei europene a spus că fondurile UE nu sunt utilizate pentru boicotarea Israelului, deşi a ţinut să precizeze că unele ONG-uri ar putea avea legătură cu mişcarea internaţională de boicotare a Israelului cunoscută drept BDS.

„Simplul fapt că o organizaţie sau individ are legătură cu mişcarea BDS nu înseamnă că acea entitate este implicată în incitare la comiterea de acte ilegale şi nici nu o face neeligibilă pentru fonduri UE”, a argumentat Mogherini.

BDS încearcă să boicoteze economic şi cultural ceea ce numeşte „întregul regim de oprimare” israelian, susţinând respectarea drepturilor omului ale palestinienilor. Israelul acuză BDS de antisemitism şi că, prin promovarea revenirii refugiaţilor palestinieni, încearcă să pună capăt statului israelian cu populaţie majoritar evreiască.

Într-o postare pe Facebook, ministrul israelian Gilad Erdan a calificat marţi scrisoarea Federicăi Mogherini o „scuză ridicolă”, apreciind că fonduri UE, chiar dacă sunt destinate altor acivităţi, pot ajunge să promoveze acţiuni de boicotare a Israelului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri