Sari la conținut

Șefa FMI avertizează SUA: Nimeni nu câștigă într-un război comercial

Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui război comercial, iar impactul macroeconomic al tarifelor vamale anunţate de SUA va fi semnificativ dacă şi alte state răspund cu impunerea propriilor tarife, a declarat Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

IMF Managing Director Christine Lagarde Speaks At The Federal Reserve Of New York

Christine Lagarde / FOTO: Gulliver / Getty Images

„Impactul macroeconomic va fi serios, nu doar dacă Statele Unite impun taxe la anumite importuri, mai ales dacă alte ţări recurg la represalii, în special statele care sunt cel mai afectate, cum ar fi Canada, Europa, în particular Germania”, a declarat Lagarde la postul francez de radio RTL.

Vineri, Donald Trump a anunţat planuri privind impunerea unei taxe de 25% la importurile de oţel şi de 10% la aluminiul importat, ceea ce a dus la o ripostă promptă din partea Bruxelles-ului şi la noi ameninţări ale preşedintelui american privind posibilitatea impunerii unor taxe la maşinile fabricate în UE.

Un război comercial nu e scurt şi uşor de câştigat, spune, la rândul său, președintele american Donald Trump. Iar europenii nu stau cu mâinile în sân. Ca răspuns la suprataxarea pe oţel şi aluminiu, Uniunea Europeană se pregăteşte să impună taxe de salvgardare în valoare de 25% la produse americane simbol, Harley-Davidson sau Levi' s. Dar ar putea fi vizate şi alte bunuri americane precum whisky şi cereale pe care statele europene le importă acum de peste ocean, potrivit unui document obţinut de Bloomberg.

Sursa: Agerpres

Pe aceeași temă

Povara datoriilor revine

MUNCHEN - Creșterea economică globală accelerează. Dar, înainte să deschidem șampania, trebuie să admitem că sporirea...