Șefii Statisticii din Grecia sunt urmăriți penal. Ar fi exagerat datele privind deficitul bugetar

Data publicării:
grecia 20mediafax-45286

Andreas Georgiou şi cei doi oficiali Elstat sunt acuzaţi de subminarea interesului naţional prin „umflarea" deficitului bugetar pentru anul 2009, cifră care a fost utilizată drept referinţă în negocierea programelor de finanţare externă convenite cu UE şi FMI, relatează Mediafax.

Procurorii ar putea aduce şi acuzaţii de corupţie şi fals în declaraţii, a afirmat o sursă judiciară, precizând că cei trei statisticieni riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare.

Cei trei oficiali Elstat au respins acuzaţiile.

Georgiou a dezminţit informaţiile apărute în presă conform cărora ar fi demisionat, dar a refuzat să comenteze în privinţa acuzaţiilor.

Ancheta a început acum 15 luni

Procurorii specializaţi în infracţiuni financiare au început ancheta cu 15 luni în urmă, după ce un profesor de statistică a sesizat autorităţile că Georgiou şi echipa sa ar fi utilizat metode imprecise la ultima revizuire a deficitului bugetar pe 2009, când cifra a fost ridicată de la 12% la 15,8% din Produsul Intern Brut, nivel record în zona euro.

Profesorul Zoe Georganta a lansat acuzaţiile împotriva lui Georgiou după ce a fost concediată din consiliul de administraţie al Elstat de către ministrul Finanţelor Evangelos Venizelos.

Eurostat a acceptat fără rezerve estimarea de 15,8% din PIB pentru deficitul bugetar.

Guvernul elen a anunţat la sfârşitul anului 2009 că administraţia precedentă a dezinformat partenerii internaţionali şi opinia publică în privinţa evoluţiei deficitului bugetar şi datoriei de stat, în realitate mult mai ridicate decât nivelurile raportate oficial. Incidentul a declanşat criza datoriilor de stat din zona euro, ale cărei efecte s-au propagat în special în sudul continentului, provocând recesiune şi creşterea şomajului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri