Şeful diplomaţiei ruse: Acordul cu Iranul face ca scutul antirachetă din Europa să nu mai aibă sens

Data publicării:
serghei lavrov min de externe rus mfax

 

În cazul realizării înţelegerilor cu Iranul, motivul invocat pentru justificarea punerii în funcţiune a unui sistem de apărare antirachetă în Europa va înceta să mai existe”, a afirmat Lavrov, potrivit Ria Novosti, citat de Mediafax.

Statele Unite au început să instaleze pe continent un sistem de apărare antirachetă format din radare de alertă de înaltă frecvenţă şi rachete interceptoare care vor fi amplasate la sol şi pe mare.

Potrivit oficialilor americani, acest sistem are ca scop să protejeze Statele Unite şi aliaţii lor europeni de atacuri balistice şi nucleare ce vin din partea unor ţări precum Coreea de Nord sau Iranul.

Marile puteri şi Iranul au încheiat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Geneva, un prim acord istoric în vederea împiedicării extinderii programului nuclear iranian.

Cele cinci zile de negocieri s-au desfăşurat într-un mare hotel la Geneva, în care au fost cazate toate delegaţiile. Diplomaţii şi experţii din cadrul Grupului 5+1 au negociat începând de miercuri, în urma unui eşec la începutul lui noiembrie, după care li s-au alăturat miniştrii lor de Externe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri