Siamezi uniți în zona craniană, separați cu succes

Data publicării:
siamezi separati

Pentru o familie din Statele Unite, bucuria sărbătorilor a venit mai devreme. Gemenii siamezi ai familei, născuţi lipiţi în zona craniană, au trecut cu succes de o intervenţie chirurgicală lungă şi dificilă, care le-a schimbat radical viaţa. CNN a primit acordul părinţilor pentru a arăta lumii povestea lor.

Anias şi Jadon McDonald s-au născut în septembrie 2015, uniţi în zona capului. Un caz, rar care se înregistreaza doar odată la 2,5 milioane de naşteri. Şansele de supravieţuire în astfel de cazuri sunt mici, iar situaţia lor era cu atât mai complicată cu cât fraţii împărţeau o parte din creier. Operaţia de separare a avut loc la 13 luni de la naştere, iar interventia a durat 27 ore. Cei mici nu doar ca au supraviețuit, dar, spun medicii, recuperarea lor este chiar mai rapidă decât au sperat.

„Recuperarea se măsoară în luni, câteodată chiar în ani. Noi acum suntem la doar o lună, deci la numai o lună de la operaţie, mi se pare incredibil de rapid”, spune James Goodrich, medic chirurg.

După separare a început o viaţă nouă pentru întreaga familie: Anias şi Jadon au dormit în paturi separate pentru prima oară, s-a putut vedea unul pe celălat pentru prima oară, iar mama lor, Nicole, şi-a putut ţine în braţe fiecare fiu pentru prima oară.

„Ca mamă, când îţi ţii copilul, îi înveţi fiecare aspect al feţei. În cazul lor, faţa unuia includea şi faţa celuilalt, deci a fost primul moment în care să le reînvăţ chipurile”, afirmă Nicole McDonald, mama gemenilor.

Pentru ca starea lor post operatorie este bună, Jaden şi Anais vor fi externaţi de la terapie intensivă în urmatoarele zile. Îi aşteaptă însă o perioada lunga de fizioterapie în care siamezii trebuie să înveţe să trăiască separat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri