Silvio Berlusconi: „Benito Mussolini a făcut lucruri bune, cu excepţia legilor rasiale”

Data publicării:
2601 20mussolini-46093

Afirmaţia lui Berlusconi, făcută chiar cu ocazia Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, a stârnit indignarea comunităţii evreieşti din Italia, dar şi pe cea a mediului politic din Peninsulă.

Legile rasiale au reprezentat marea greşeală a unui conducător, Mussolini, care în schimb a făcut numeroase alegeri bune în alte domenii”, a spus Berlusconi.

Membrii Partidului Democrat italian au găsit afirmaţia drept „dezgustătoare”.

Il Cavaliere a ţinut să adauge că Italia „nu are aceleaşi responsabilităţi ca Germania” în privinţa crimelor nazismului, după ce cancelarul Angela Merkel declarase sâmbătă că ţara pe care o guvernează „are o responsabilitate permanentă pentru crimele naţional-socialismului”.

Actualul premier italian Mario Monti, prezent la aceeaşi ceremonie, a contrabalansat afirmaţiile lui Berlusconi, arătând că „riscurile segregării şi ale antisemitismului sunt încă prezente” în societatea italiană.

Din 1938, regimul lui Benito Mussolini a promulgat o serie de decrete cunoscute drept „legi rasiale”, care introduceau măsuri de discriminare şi persecutare a evreilor italieni.

Collosseum, în întuneric

Declaraţia lui Il Cavaliere apare în contextul în care celebrul amfiteatru antic Colosseum din Roma se cufundă duminică seară în beznă, într-un protest al comunităţii evreieşti din Italia faţă de declaraţiile antisemite ale partidului extremist ungar Jobbik. La protest a fost invitat şi ambasadorul Ungariei la Roma, a cărui ţară este cuprinsă de puternice sentimente antisemite.

Pe 26 noiembrie, deputatul Jobbik Marton Gyöngyösi afirma că „a venit timpul să se afle numărul membrilor de origine evreiască ai Parlamentului sau Guvernului, care constituie o anumită ameninţare pentru securitatea naţională”.

În luna decembrie, preşedintele Congresului evreiesc mondial Ronald Lauder i-a cerut premierului maghiar Viktor Orban să se distanţeze de extremiştii din ţara sa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri