Simpatizanții ISIS arestați în Republica Moldova sunt de origine cecenă. Unii dintre ei fuseseră expulzați din Turcia

Data publicării:
terorism chisinau

Cele 11 persoane suspectate de legături cu Statul Islamic locuiau toate în acelaşi imobil. Este vorba despre şase bărbaţi, două femei şi trei copii. Întreg grupul voia să plece în Siria pentru a lupta alături de gruparea teroristă.

„Aflându-mă în Daghestan, am urmărit câteva înregistrări video ale Statului Islamic. Am descoperit că, de partea lor, activează cunoscuţi de-ai mei. Intenţionam să mergem să luptăm în Raqa”, a declarat unul dintre suspecți.

O parte dintre suspecţi au ajuns în Republica Moldova în martie, după ce autorităţile turce i-au depistat în oraşul Gaziantep şi i-au expluzat.

„Soţul meu s-a folosit de relaţiile pe care le are şi am dat peste un om, care, la fel ca noi, a fost deportat încoace. Am închiriat împreună o casă. În afară de noi, erau şi alţi bărbaţi care locuiau deja acolo”, a mărturisit una dintre femei.

Oficialii de la Chişinău cred că femeile şi copiii erau folosiţi ca acoperire de către cei şase bărbaţi.

„Erau aşa-zise cupluri, dar aceste cupluri erau formate doar pentru a face un paravan bărbaţilor pentru ca aceştia să-şi atingă scopul lor criminal, să ajungă în Siria pentru a participa la acest conflict”, a declarat Gheorghe Cavcaliuc, şeful Inspectoratului General al Poliţiei.

Două persoane au fost expulzate deja, iar ceilalţi nouă suspecţi se află în custodia autorităţilor moldovene.

„Republica Moldova nu este supusă riscului nemijlocit, deci noi nu suntem acea ţintă primordială pentru formaţiunile teroriste, dar fiind zonă de tranzit, canalul merge din Turcia, de fapt Turcia este şi acea poartă de intrare în Siria”, explică Iulian Caraman, şeful Centrului Antiterorist din cadrul serviciilor de informații.

Experţii spun că simpatizanţii Statului Islamic încearcă să ajungă în Orientul Mijlociu pentru a se alătura grupării prin state unde securitatea la graniţe este mai precară.

 „E un simptom. Se folosesc teritorii unde vigilenţa autorităţilor însărcinate să apere graniţele, să supravegheze persoanele cu risc de securitate, este mai slabă. Sau instituţiile sunt preocupate de cu totul alte probleme, pe care le consideră mai presante. În general, provin din ţări care găzduiesc sau care au pe teritoriul lor comunităţi musulmane, care cu siguranţă au în sânul lor indivizi radicalizaţi”, explică istoricul Cosmin Popa, specialist în spațiul ex-sovietic.

Mii de occidentali, dar şi cetăţeni din fostul spaţiu sovietic luptă alături de Statul Islamic în Siria şi Irak.

Sunt oameni care fără un asemenea orizont violent, terifiant, nu au alt orizont în viaţă, deci practic Statul Islamic sau oricare altă grupare teroristă fundamentalistă islamică le oferă un modus vivendi, un orizont de viaţă, chiar dacă este foarte scurt, în aşa fel încât tinerii debusolaţi care nu ştiu de ce există pe lume şi nici ce ar putea să facă în viitor dintr-o dată se descoperă că ar fi buni la ceva, la terorism de exemplu”, consideră Hari Bucur Marcu, expert în securitate.

Într-o operaţiunea separată, poliţiştii au descoperit în două clădiri aflate în centrul Chişinăului cocktailuri Molotov, bombe artizanale, arme şi detonatoare. Autorităţile nu au identificat încă o legătură între cele 11 persoane arestate pentru suspiciunea că ar fi adepţi ISIS şi materialele confiscate în timpul raidului, dar au lansat o anchetă penală în acest caz.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri