Singurul om care s-a împrietenit cu tribul care l-a ucis pe misionarul creștin: „A făcut o greșeală”

Data actualizării: Data publicării:
antropolog pandit trib sentinelese_arhiva personala

Un antropolog indian este, probabil, singurul om care s-a „împrietenit” cu oamenii din izolatul trib Sentinelese, de pe o mică insulă din Marea Andaman. Informații despre acest trib, despre care se presupune că nu a avut contact cu civilizația de 60.000 de ani, au reînceput să apară pe plan mondial după ce un tânăr a fost ucis pe insula lor, încercând să îi contacteze și se presupune că încerca să le propovăduiască creștinismul.

Antropologul T N Pandit, lider regional în ministerul indian pentru triburi, și-a dedicat zeci de ani oamenilor de pe insula North Sentinel.

În vârstă de 87 de ani, se consideră că el este omul care știe cele mai multe informații despre acest trib. Antropologul spune că grupul este „pașnic”, iar reputația lui după acest incident este nedreaptă.

„În interacțiunile noastre ne-au amenințat, dar nu s-a ajuns la un punct în care să ne ucidă sau să ne rănească. Când deveanu agitați ne retrăgeam”, a spus T N Pandit, pentru BBC.

„Îmi pare foarte rău pentru moartea acelui tânăr venit tocmai din America. Dar a făcut o greșeală. Au avut șansa să se salveze, dar a insistat și și-a pierdut viața”, a adăugat antropologul.

El a ajuns pe mica insulă pentru prima oară în 1967, într-o expediție cu mai multe persoane. Inițial, cei din trib s-au ascuns și după au tras cu săgeți.

„Le-am dus daruri, oale și tigăi, multe nuci de cocos, unelte din oțel, precum ciocane și cuțite. Am mai mers însoțiți de trei oameni din tribul Onge ca să ne ajute să descifreze limbajul și comportamentul lor. Dar luptătorii lor ne-au primit nervoși și cu fețele supărate, înarmați cu lungile lor arcuri cu săgeți, pregătiți să-și apere teritoriul”, a mai scris antropologul într-un eseu cu privire la prima vizită.

În ciuda acestui insucces, au lăsat cadourile în încercarea de a stabili un dialog. Într-o altă vizită au dus un porc viu, însă membrii tribului l-au ucis și l-au îngropat în nisip.

Primul contact, în 1991

Prima vizită cu adevărat de succes a fost în 1991, când tribul s-a apropiat de ei în mod pașnic.

„Eram nedumeriți de ce ne lasă. Era decizia lor să ne întâlnească în condițiile lor. Am sărit din barcă și le-am dat nuci de cocos și alte daruri, din apă, pentru că nu ne-au lăsat să punem piciorul pe teritoriul lor”, a mai descris antropologul.

Deși nu se temea că va fi atacat, el era foarte atent în preajma lor, și-a mai amintit T N Pandit. Membrii grupului au încercat să comunice prin semne, însă ei erau mai preocupați de darurile primite.

„Vorbeau între ei și nu puteam să-i înțelegem, deși sunau oarecum la fel cu alte limbi folosite de triburile din zonă”, a povestit antropologul.

Într-o altă vizită ieșită din comun, un tânăr din trib l-a amenințat: „Când le dădeam nucile de cocos, m-am distanțat puțin de restul echipei și m-am apropiat de țărm. Un tânăr a schițat o grimasă, și-a luat cuțitul și a gesticulat că îmi taie capul. M-am retras imediat. Gestul lui a fost destul de clar, nu eram bine venit”.

„Noi suntem agresorii”

De asemenea, el a criticat acțiunile misionarului creștin care a sfârșit mort. „Noi suntem agresorii”, a spus el, pentru presa locală.

De atunci, guvernul indian a abandonat expedițiile cu cadouri, iar accesul pe insulă a fost interzis și tribul lăsat să trăiască în pace. Contactul cu lumea exterioară i-ar putea îmbolnăvi, pentru că nu au dezvoltat anticorpi pentru bolile pentru care lumea civilizată a găsit soluții.

În expedițiile conduse de el, antropologul a precizat că membrii grupului au fost verificați să nu fie bolnavi.

Autoritățile din India fac eforturi pentru a recupera trupul turistului ucis de membrii unuia dintre cele mai izolate triburi din lume, pe insula North Sentinel, din arhipelagul Andaman. Însă operațiunea de recuperare a trupului lui John Allen Chau ar putea avea șanse mici de reușită.

Poliția s-a apropiat sâmbătă de insulă, cu barca, la aproximativ 400 de metri de mal. Cu ajutorul binoclului, polițiștii au încercat să localizeze unde a fost îngropat trupul turistului care mersese pe insula interzisă pentru a le propovădui creștinismul membrilor tribului sentinelez.

Însă polițiștii au fost puși pe fugă de trib, după ce membrii acestuia s-au aliniat înarmați cu arcul și săgețile, pregătiți să tragă spre oricine le-ar putea încălca teritoriul.

Citește și

Cine era bărbatul care a vrut să propovăduiască creștinismul unui trib izolat. Prietenii îl consideră „martir”

„Doamne, nu vreau să mor!”. Ultimele cuvinte ale turistului ucis de membrii unui trib izolat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri